Jaarlijks overlijden 3000 mannen

Martin strijdt voor bevolkingsonderzoek prostaatkanker: 'Ik blijf er voor knokken'

22 maart 2019 12:12 Aangepast: 22 maart 2019 12:38
Martin hoopt andere mannen te kunnen helpen Beeld © Editie NL

Martin Stoelinga uit Delft wil een bevolkingsonderzoek om prostaatkanker vroeg op te sporen. Zelf weet hij wat die meest voorkomende vorm van kanker onder mannen met je doet. Hij vraagt nu de minister over zo'n screening na te denken.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Nooit dacht hij daarover na, tot Martin Stoelinga in 2017 die diagnose zelf te horen krijgt. "Toen hoorde ik het opeens heel veel in mijn vriendenkring. En in de media zag ik dat Willem van Hanegem en Rob Trip het ook hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NOS-presentator Rob Trip heeft prostaatkanker

Jaarlijks overlijden 3000 mannen aan prostaatkanker

Ondanks dat jaarlijks zo'n 3000 mannen aan de ziekte sterven, is er nog geen standaard onderzoek naar prostaatkanker. Dat vindt Martin, die ook gemeenteraadslid is in Delft, gek. "Voor borstkanker en darmkanker zijn wel bevolkingsonderzoeken. Daar moeten we dus wat aan doen." Hij schrijft een brief naar de minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, om aan te dringen op zo'n landelijke screening.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Swanny en haar man Bert hadden samen kanker, hij stierf en zij bleef leven

'Kan tot onnodige onrust leiden' 

Tot nu toe zijn er nog geen plannen gemaakt om ook een bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker op te zetten. "Het is erg duur en zou tot veel onnodige onrust kunnen leiden", zegt Annebel Schipper van het KWF. Uit de beschikbare testen komt namelijk vaak de diagnose prostaatkanker, terwijl niet al die mannen gevaar lopen. "Dat leidt dan tot overbehandeling en dat is ook niet wenselijk."

Inmiddels wordt er een urinetest om prostaatkanker op te sporen onderzocht. Voor Martin komt dat te laat. De kanker zit ook in de klieren rond zijn prostaat en is uitgezaaid naar zijn botten. "Ik blijf knokken. Al kan ik er maar honderd mensen mee helpen dan ben ik al de gelukkigste man op aarde." 

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Praten over prostaatkanker voor veel mannen nog een taboe

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore