Ga naar de inhoud
Speech

Wat bedoelde Thierry Baudet met die uil van Minerva?

Thierry Baudet tijdens de verkiezingsavond. Beeld © ANP

Forum voor Democratie is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Partijleider Thierry Baudet bedankte in zijn speech al zijn kiezers, maar zijn verhaal over de uil van Minerva riep veel vragen op.

Onder luid gejuich en applaus kwam Thierry Baudet het podium op het verkiezingsfeest van zijn Forum voor Democratie op. De partij bleek de grote winnaar van de verkiezingen. Daar hoort natuurlijk een overwinningsspeech bij en die begon bij Baudet met de zin "De uil van Minerva spreidt z'n vleugels bij het vallen van de avond."      

Dat deed bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Zo schrijft Herbert "Wie weet wat dit betekent?" En Alwina zegt "Ik ga morgen opzoeken: de uil van Minerva". Op Google Trends is te zien dat sinds deze nacht opeens heel vaak op die vogel is gezocht.

Godin van de wijsheid

"De uil van Minerva komt uit de Romeinse mythologie en is in feite hetzelfde als de uil van Athena uit de Griekse", legt Ruurd Halbertsma, conservator van het Rijksmuseum van Oudheden, aan Editie NL uit. "Minerva was de godin van de wijsheid en die uil hoorde bij haar."

De uil staat dus voor wijsheid, denk maar aan Meneer de Uil van de Fabeltjeskrant. Halbertsma: "De uil kan in het duister zien, het is een uitstekende jager en hij is zeer intelligent. Het dier kan meer zien dan mensen en wordt in de mythologie ook gezien als de boodschapper van onheil. Het heeft iets met griezelige krachten."

Duitse filosoof

De zin die Baudet gebruikt, lijkt een citaat van de Duitse filosoof Hegel. Die schreef 'De uil van Minerva begint pas bij het aanbreken van de avondschemering haar vlucht.' Hegel bedoelde dat mensen een gebeurtenis pas zien of snappen wanneer het bijna voorbij is.

Kijk hier de video:

02:28