Kaasmarkt

Kaasmeisje Alkmaar krijgt gezelschap: kaasjongens gezocht

21 maart 2019 13:17 Aangepast: 21 maart 2019 18:44
Kaasmeisje en kaasjongen in Alkmaar Beeld © Alkmaar Marketing

Ze is met het witte traditionele mutsje en enthousiasme voor kaas een bekend gezicht op de kaasmarkt: het kaasmeisje. Maar dat beeld gaat in Alkmaar iets veranderen. Dit jaar lopen daar voor het eerst ook kaasjongens rond.

De wekelijkse kaasmarkt in Alkmaar start volgende week vrijdag weer en daarom is de zoektocht naar nieuwe kaasmeisjes gestart. En kaasjongens in spe mogen zich nu dus ook aanmelden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Amerikaanse droom van kaasboerin Marieke: heel Amerika aan de Goudse kaas

De eisen zijn voor kaasjongens hetzelfde als voor de meiden. Kandidaten moeten rond de 18 jaar zijn, ook een woordje over de grens spreken en het natuurlijk leuk vinden om de hele dag met toeristen op de foto te gaan en over kaas te vertellen.

Visitekaartje van Alkmaar

Dat ook jongens die aan het profiel voldoen zich kunnen aanmelden, is in Alkmaar dit jaar voor het eerst. Dat heeft er volgens Melanie Goudsblom van Alkmaar Marketing niets mee te maken dat Gouda hier vorig jaar mee begon. "We werven altijd meisjes, maar we hadden de afgelopen jaren ook opeens jongens die zich aanmeldden. We wilden die nu ook de kans geven."

De kaasmeisjes, en straks dus ook jongens, zijn niet weg te denken van de kaasmarkt. Het is volgens Goudsblom dan ook belangrijk dat ze representatief zijn. "Er komen veel buitenlandse bezoekers naar de kaasmarkt. Je bent een visitekaartje van Alkmaar." De eerste kaasjongens zijn al gekozen, maar er zijn er nog meer nodig.

Streekdracht

Net als de meisjes krijgen de jongens streekdracht aan. Die bestaat voor hen uit een blauwe kiel met een rode sjaal. Ook lopen ze op klompen.

Er zijn overigens al wel mannen op de Alkmaarse kaasmarkt te vinden: de kaasdragers. "Misschien dat we volgend jaar vrouwen als kaasdrager kunnen zien?" peinst Goudsblom. Dan moeten ze wel flink gaan trainen, want de kaasdragers sjouwen wel 150 kilo kaas. 

De oorsprong van het kaasmeisje

Ze is al tientallen jaren niet weg te denken van de kaasmarkt, maar hoe is het kaasmeisje eigenlijk ontstaan? De oorsprong ligt niet in Alkmaar of Gouda, zoals je misschien zou denken.

"Het is allemaal gebaseerd op de Volendamse kledingdracht", vertelt Sophie Elpers van het Meertens Instituut. "De commerciële sector begon rond de eeuwwisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw Volendam te gebruiken als reclame voor Nederlandse producten. Dat groeide uit: allerlei producten werden aan Volendam gekoppeld."

"In de jaren 30 is men met kaasmeisjes gaan werken. Dat waren vrouwen gekleed in de pittoreske streekdracht van Volendam. De zuivelindustrie heeft het kaasmeisje als symbool gemaakt om een Nederlandse identiteit te koppelen aan kaas. Het Nederlands Zuivelbureau gebruikte voor de reclamecampagnes een logo waar de Volendamse muts en klederdracht in voorkwamen en zo zien ze er nu nog uit."

En waarom was het tot nu dan altijd een meisje, en geen jongen? "De klederdracht van het meisje is het interessantst, die is het meest pittoresk. Maar het is wel van deze tijd dat er nu een jongen komt."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore