Ga naar de inhoud
Caroliene!

Black-out a la Rutte kan iedereen overkomen: 'Dit komt door acute stress'

Na een black-out kun je denken: 'Als ik maar niet weer één krijg' Beeld © Getty Images

Premier Mark Rutte stond gisteren tijdens het laatste tv-debat voor de Provinciale Statenverkiezingen even met zijn mond vol tanden. In zijn black-out riep hij uit pure nood zelfs even de hulp in van zijn persoonlijk assistente Caroliene Hermans. "Eenmaal een black-out gehad, dan is de kans groot dat dit niet je laatste was."

"Waar was ik? Ik moet even…" Stilte. "Caroliene! … Ik ben het even kwijt." VVD-leider Mark Rutte stond gisteren tijdens het laatste tv-debat voor de Provinciale Statenverkiezingen tegenover Lodewijk Asscher en wilde een tweede voorbeeld aanhalen van zijn opponent onderuit halen. Maar dat tweede punt kwam er nooit. Rutte was zijn tekst volledig kwijt: een black-out.

Geen excuses voor

Voor Rutte zelf was zijn black-out 'een ramp' en 'de hel' zo verklaarde hij later tegen verschillende media. "Je hebt het allemaal goed voorbereid en, fuck, je kan het argument niet vinden. Ik heb er geen excuses voor. Het is vreselijk balen, echt nachtmerriemateriaal."

Mark
Lees meer:
Mark Rutte reageert op black-out: 'Wat een ramp was dat!'

Zweten en beven

Volgens neuropsycholoog Erik Scherder kan deze nachtmerrie iedereen overkomen. "Een black-out is acute stress die ervoor zorgt dat de netwerken in je hersenen niet meer goed werken", zegt Scherder tegen EditieNL. "Je kunt er na een paar seconden uitkomen en jezelf herpakken. Maar je kunt het ook helemaal kwijt zijn zoals premier Rutte gisteren. Hij wist het echt niet meer."

Scherder ziet black-outs veel in de topsport voorbij komen, daar wordt het 'choken', bezwijken onder druk genoemd. "Stel, je staat op het punt om wereldkampioen te worden. Maar le moment suprême begin je te beven en te zweten. De benauwdheid en prestatiedruk stijgen met de seconde. Nog één allesbeslissende set, maar je bezwijkt en je verliest de finale. Dat is 'choken'", zegt Scherder.

Aantal
Lees ook:
Aantal communicatiemedewerkers fors gegroeid onder Rutte III: 'Kost tonnen extra'

Eenmaal een black-out gehad, dan is de kans groot dat het een volgende keer weer gebeurt, zegt Scherder. "Je kan bij een volgend optreden gaan denken: 'als ik maar geen black-out krijg'. Dit kan het stressniveau verhogen en de kans op een volgende black-out vergroten."

Black-out is menselijk

Maar dat hoeft niet het geval te zijn, zegt gespreks- en debatleider Donatello Piras. Wil je een volgende voorkomen moet je je volgens hem erbij neerleggen en er niet bang voor zijn.

"Er zijn ook mensen die hier juist sterker van worden. Als je je erbij neerlegt en denkt: 'kijk, zo’n black-out kan ik ook overleven', kan dit ervoor zorgen dat je de volgende keer zo'n debat met nog meer zelfvertrouwen in gaat", zegt Piras tegen EditieNL. "Als je accepteert dat een black-out menselijk is, kun je ook ervaren dat je dat ook wel weer overleeft."

Bekijk de video hier:

02:30