Schietpartij Utrecht

Calamiteitenhospitaal: in 30 minuten klaar voor 200 patiënten

18 maart 2019 16:08 Aangepast: 19 maart 2019 05:46
Het calamiteitenhospitaal is binnen dertig minuten gereed voor 200 patiënten Beeld © ANP Foto

Het UMC Utrecht heeft direct na het schietincident vanochtend op het 24 Oktoberplein in Utrecht het calamiteitenhospitaal opengesteld voor de slachtoffers. Twintig speciaal getrainde hulpverleners van het Rode Kruis hebben zich bij het verplegend personeel van het UMC gevoegd om hen te ondersteunen.

Het calamiteitenhospitaal, dat ruimte heeft voor tweehonderd bedden, is een speciaal noodhospitaal binnen het UMC Utrecht voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden. Het ziekenhuis gaat binnen dertig minuten open als er - zoals vandaag in Utrecht - sprake is van een aanslag of grote ongevallen in ons land. Het ziekenhuis meldde iets na 12 uur vanmiddag dat 'de eerste slachtoffers inmiddels bij het hospitaal waren aangekomen."

Direct bijspringen

Het Rode Kruis leverde twintig hulpverleners die het verplegend personeel van het noodhospitaal bijstaan. "We hebben een aantal hulpverleners die speciaal getraind zijn voor dit soort situaties. Ze staan meteen paraat om bij te springen. Niet alleen met EHBO maar ook voor het klaar zetten van bedden bijvoorbeeld", zegt woordvoerder Belina van der Gaag tegen EditieNL.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Teruglezen: aanslag Utrecht van minuut tot minuut

Het calamiteitenhospitaal gaat pas open als de ramp of het ongeval zo groot is dat het de reguliere opvangcapaciteit te boven gaat. Vorig jaar juli werden de deuren van het hospitaal geopend toen meerder ouderen uit een verzorgingstehuis in Breukelen ademhalingsproblemen hadden na een grote brand. "Het is geopend voor veel uiteenlopende incidenten', zegt Van der Gaag. " Zo werd in 2015 nog één man die mogelijk besmet zou zijn met Ebola in het calamiteitenhospitaal onderzocht."

'Ik ben oké'

Het Rode Kruis stelde vanmiddag de website ikbenveilig.nl open voor mensen die familie, vrienden of kennissen zoeken in verband met de schietpartij in Utrecht. "Om 14 uur hadden 3450 mensen zich geregistreerd via de website en hadden 65 mensen iemand teruggevonden naar wie ze op zoek waren", zegt Van der Gaag. "We merken dat er op dit ogenblik behoefte aan bestaat. Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn." Sinds de schietpartij en de klopjacht op de dader geldt in de provincie Utrecht het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen. De gemeente Utrecht adviseert iedereen om binnen te blijven. 

ikbenveilig.nl

Het is niet voor het eerst dat het Rode Kruis de website ikbenveilig.nl openstelt. Het is ontwikkeld voor rampen en calamiteiten waarbij grote groepen Nederlanders betrokken zijn.

  • 2014 - Grote kettingbotsing A58 in Zeeland
  • 2015 - Kraanongeluk Alphen aan den Rijn
  • 2015 - Zoutzuurongeluk in Roemond
  • 2016 - Aanslagen in Brussel
  • 2016 - Aanslag in Nice
  • 2017 - Orkaan Irma op St. Maarten
  • 2018 - Hevige bosbranden in Griekenland
  • 2018 - Aardbeving op Indonesische eiland Lombok

Bron: Rode Kruis

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ooggetuige schietpartij Utrecht: 'Er werd meteen aan de noodrem getrokken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore