Ga naar de inhoud
Menstruatieonderzoek

Veel vrouwen kunnen moeilijk functioneren tijdens menstruatie: 'Ze praten er niet over'

85% van de vrouwen heeft last van menstruatieklachten Beeld © iStock

Heftige menstruatiepijn, vermoeidheid en zelfs psychische klachten. Maar liefst een derde van de vrouwen heeft zoveel last van hun menstruatie dat zij niet meer normaal kunnen functioneren. Dat blijkt uit het grootste menstruatieonderzoek dat ooit is uitgevoerd. Maar erg open zijn vrouwen niet over hun maandelijkse sores.

Hoofdonderzoeker en gynaecoloog Bertho Nieboer en zijn mede-onderzoekers van het Radboudumc lieten 42 duizend vrouwen een vragenlijst invullen over hun menstruatie. Daaruit bleek dat van al deze vrouwen 85 procent elke maand last heeft van menstruatiepijn. Bovendien had 70 procent van de vrouwen psychische klachten rond hun menstruatie en evenveel vrouwen waren 'die tijd van de maand' vermoeid.

 

Iris
Lees ook:
Iris gebruikt geen tampon of maandverband: 'Ik giet het bloed ook bij de planten'

Niet delen met naasten 

Uit het onderzoek, dat vandaag verscheen in het tijdschrift American Journal of Obstetrics & Gynecology, bleek ook dat een derde van de vrouwen niet al hun normale bezigheden kunnen uitvoeren als ze ongesteld zijn. Niet dat de omgeving hiervan op de hoogte is, want minder dan de helft van de maandelijks lijdende vrouwen deelt hun klachten en de impact op hun dagelijks leven met hun naasten.

"Dat geeft wel aan dat er een taboe op het onderwerp heerst. Ze voelen zich niet open genoeg om over hun klachten te praten. Op de werkvloer is het bijna gemakkelijker om te zeggen dat je een kater hebt dan dat je menstruatieklachten hebt", zegt Nieboer tegen EditieNL. "Maar dit taboe kan ook een gesprek met je huisarts of je gynaecoloog in de weg staan."

 

Ongestelde
Lees ook:
Ongestelde vrouwen altijd chagrijnig? Acht feiten en fabels over de menstruatie

Begint bij de vrouwen

Het advies dat Nieboer dan ook aan deze vrouwen wil geven is: praat erover. "Het is niet normaal dat je twee dagen per maand niet kan functioneren omdat je ongesteld bent. Laat onderzoeken of er geen onderliggende reden is voor je klachten." Ook huisartsen moeten hierop meer alert zijn, zegt Nieboer. "Maar het begint bij de vrouwen zelf."

"De omvang van dit onderzoek, het grootste in zijn soort, geeft wel aan dat het onderwerp erg relevant is", zegt Nieboer. Wel geeft hij aan dat de cijfers met 'enige terughoudendheid' geïnterpreteerd moeten worden omdat de vrouwen die last hebben van hun menstruatie wellicht eerder geneigd zijn aan het onderzoek mee te doen.

Kans op endometriose

Toch denkt Nieboer dat we een goed beeld krijgen van de problematiek omdat uit zijn onderzoek blijkt dat 1 op de 10 vrouwen een gynaecologische aandoening als endometriose (een chronische aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoederholte bevindt, red.) heeft. "Dat aantal komt overeen met het aantal vrouwen dat bij ons bekend is met deze klachten."