Heeft het zin?

Alles overhebben voor beter milieu? 'Meer dan twee kinderen kan echt niet meer'

15 maart 2019 13:48 Aangepast: 18 maart 2019 07:19
"Ik vind meer dan twee kinderen niet meer kunnen"

"Kinderen krijgen is slecht voor het milieu." Dat zegt Goedele Liekens in een Belgische talkshow. De seksuologe, die verkiesbaar is voor een Vlaamse politieke partij, vindt dat mensen bewust na moeten denken over of en hoeveel kinderen ze willen. Maar ligt de redding van het klimaat nou echt bij het gebruiken van meer anticonceptie?

"Onzin", noemt Bart Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving de uitspraak van Goedele Liekens. "Vanuit onderzoek gezien kan je niet zeggen dat geen kinderen krijgen de oplossing is voor een beter klimaat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trek iets aan, zet iets uit: lekker voor het klimaat én je portemonnee

"Het heeft niet zoveel zin om je in Nederland druk te maken over hoeveel kinderen je krijgt", meent Strengers. Het is volgens hem ook niet te zeggen voor hoeveel uitstoot een kind per jaar zorgt.

'Hoe kun je zoveel kinderen krijgen?' 

Toch zijn er ook mensen die zich wel kunnen vinden in het pleidooi van Liekens. Zo ook duurzaam ondernemer Natascha Kooijman. "Ik ben onderdeel van de Werkgroep Voetafdruk Nederland en dit is een absolute nummer één voor ons: het voorkomen van enorme groei van de bevolking."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders willen wel iets doen voor klimaat (maar het mag niet te veel kosten)

Dat is volgens haar wel een taboe. "Ik vind meer dan twee kinderen niet meer kunnen", vertelt Natascha. "Als je ziet dat mensen een derde kind krijgen, dan denk ik: als je had stilgestaan bij het klimaat, hoe kun je dan zoveel kinderen krijgen?"

Ondanks haar overtuiging wil Natascha tóch kinderen. Wel wil ze er dan maar één. "Twee zou echt het maximum zijn, ik kom zelf uit een gezin met twee kinderen. Maar ik denk dat ik er gewoon een hond bijneem. Een betere wereld begint bij jezelf." 

Minder uitstoot

Wetenschappelijk onderzoeker Detlef van Vuuren is niet overtuigd dat wat vaker veilig vrijen de oplossing is. "Het lijkt mij niet per se nodig om bewust geen kinderen te krijgen."

Hij zegt dat het ligt aan de uitstoot. "Als je het sommetje maakt dat je kinderen net zoveel uitstoten als jij nu doet, dan zou het niet krijgen van kinderen effectief zijn voor het milieu. Maar we mogen hopen dat de uitstoot van mensen de komende jaren heel erg afneemt." Dan gaat dat rekensommetje dus niet meer op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore