Zeldzaam verschijnsel?

Tornado vlak over de grens, krijgen we dat ook in Nederland?

14 maart 2019 16:08 Aangepast: 14 maart 2019 16:09

Grote schade door een tornado in het Duitse dorp Roetgen, op enkele tientallen kilometers ten zuiden van Aken en Vaals. Een tornado lijkt een zeldzaam verschijnsel in West-Europa. Is het ook echt zo uitzonderlijk, of zien we er juist steeds meer?

"Het blijft een zeldzaam verschijnsel", stelt meteoroloog Reinier van den Berg gerust. "Tegelijkertijd komen ze in West-Europa meerdere malen voor. Meestal in de zomer, maar ook met onstuimig weer in de winter." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitzonderlijk: tornado bij Aken verwoest huizen

Zo'n tornado is volgens Van den Berg erg gevaarlijk. "Het is een snel doordraaiende kolom lucht onder een onweersbui. Het heeft de werking van een stofzuiger", legt hij uit. "Je wilt deze dingen niet bij jou door de straat zien gaan."

Klimaatverandering

Maar hoe ontstaat zo'n tornado als in het Duitse dorp eigenlijk? "Er moet sprake zijn van felle stevige buien. Maar er moet ook een stevige wind zijn, op een paar kilometer hoogte", aldus Reinier van den Berg. "Het gaat hier meestal om relatief kleine tornado's." Dat was die bij Aken volgens de meteoroloog ook.

Ondanks dat tornado's hier een zeldzaam verschijnsel zijn, kunnen ze door klimaatverandering vaker voorkomen dan voorheen. "Het wordt warmer op de wereld. Buien hebben warmte nodig. Een warmere atmosfeer zorgt voor meer waterdamp in lucht, en dat zorgt weer voor heftigere buien. Die geven dan weer meer kans op tornado's."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tornado ging recht over weerstation Han heen: 'Smullen voor meteorologen'

Het KNMI kan niet zeggen of er inderdaad meer tornado's zijn. "Deze verschijnen niet op de radar en worden daardoor niet geregistreerd." Wel verwijst het weerinstituut naar een Amerikaans rapport over het gevaar van tornado's in Europa. Daarin staat dat in België, Duitsland en Nederland de meeste rapporten over tornado's zijn.

Tornado's in Limburg

Zo'n tornado zoals in Duitsland zou dus ook in Nederland kunnen ontstaan. Vooral Limburg is daar een interessant gebied voor, zegt Robert Sonnemans van Stormchasers Limburg. "Dat is hoger gebied en dat zorgt voor meer van dit soort weer."

Sonnemans is 'storm chaser': hij jaagt op tornado's, al heeft hij die zelf nog nooit in het echt gezien. "Vorig jaar was er nog een in het Duitse Viersen, maar die hebben we helaas niet gezien. Je weet nooit of er een ontstaat, het is altijd een gok. Een tornado is het ultieme doel, maar dat is nog niet gelukt."

Onbewoonbaar

Bij de tornado in Roetgen raakten dertig huizen beschadigd. Tien daarvan zijn voorlopig onbewoonbaar. Isolatiemateriaal, dakpannen en vuilcontainers vlogen gistermiddag door de straten.

De gedupeerde bewoners konden schuilen in een sporthal, terwijl een dakdekker die de beelden zag meteen zijn collega's belde en aan de slag ging om schade te repareren.

Wat moet je doen als er een tornado is?

Reinier van den Berg: "Zorg voor een vluchtplan. Een tornado kan 60 kilometer per uur gaan, die kan je lopend of met de fiets niet bijhouden.

Zoek een sterk gebouw waar je in kan om te schuilen. In huis is een kelder een veilige plek.

Als je op veilige afstand bent: pak dan eerst je mobieltje en maak beelden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore