Hygiëne

Levensbedreigende oorinfectie door wattenstaafje: 'Gebruik ze niet voor je oor'

14 maart 2019 14:45 Aangepast: 14 maart 2019 15:09
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een 31-jarige Brit denkt de volgende keer dat hij zijn oren schoon wil maken met een wattenstaafje wel twee keer na. Door een stukje katoen dat in zijn oor achterbleef, liep hij een infectie in zijn oor en in zijn schedel op. Nederlandse KNO-artsen raden het gebruik van wattenstaafjes af.

Door een bolletje katoen van een wattenstaafje dat vast bleef zitten in zijn oor heeft een 31-jarige Brit een infectie aan zijn oor en zacht weefsel in zijn schedel, dichtbij zijn hersenen, opgelopen. De aandoening van de Brit is door drie artsen van twee ziekenhuizen in de buurt van Birmingham beschreven in een wetenschappelijk tijdschrift.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Europa wil verbod op plastic wattenstaafjes'

De patiënt kon de artsen niet vertellen hoe het stukje katoen in zijn oor terecht was gekomen of hoe lang het daar al zat. Door de infectie kon de man zijn gehoor verliezen en zonder behandeling had de infectie zelfs zijn hersenen kunnen bereiken wat voor een levensbedreigende situatie had kunnen zorgen.

'Doe wattenstaafje niet in je oor'

Jan van der Borden, KNO-arts in het BovenIJ Ziekenhuis, herkent de aandoening. "Iedere KNO-arts heeft wel iemand gezien die het wattenstaafje te diep de gehoorgang in duwt, waarbij een wattenstaafje afbreekt of waar een stukje van de wattenpluim bij blijft zitten in het oor." Veel patiënten hebben dat niet direct door. "Dan kan er een infectie ontstaan en dat kan veel schade aanrichten."

Juist daarom raden Nederlandse KNO-artsen het gebruik van wattenstaafjes af. "Wattenstokjes doen niet wat ze beloven", legt Van der Borden uit. "Je denkt dat je je oor schoonmaakt, maar je duwt het oorsmeer juist dieper je oren in. Niet al het smeer blijft aan het watje plakken. Wij zijn absoluut tegen wattenstaafjes, die doe je niet in je oor."

Oren niet schoonmaken

Volgens Van der Borden hoef je je oren helemaal niet schoon te maken. "Een oor maakt zichzelf schoon. Het enige wat je moet doen is na ieder contact met water de oren goed te laten drogen." Doe een tissue om je pink en stop het in je oor, houd je hoofd opzij en beweeg je pink op en neer in je oor.

Zo droog je je oren:

Volgens de Nederlandse KNO-artsen is het niet nodig je oren schoon te maken, zolang je je oren nadat je onder water bent geweest maar goed droog maakt. Dat doe je door:

  • Een tissue om je pink te doen en die in je oor te steken.
  • Je hoofd opzij te houden. Zo valt het water in je oor naar beneden.
  • Je pink op en neer te bewegen.
  • Je onderkaak te bewegen. Zo komt het water dat in je oor blijft zitten in beweging.
  • Na drie tot vijf keer is je oor droog en kan je hetzelfde bij je andere oor doen.

Bron: Jan van der Borden via kno.nu

`