Week zonder vlees

Jackfruit als vleesvervanger nieuwe hype

14 maart 2019 11:14 Aangepast: 14 maart 2019 18:42
Pulled pork maken van jackfruit

Een week geen vlees eten, dat is de uitdaging van de Nationale Week Zonder Vlees. Maar wat zijn dan goede vleesvervangers? Foodbloggers weten het wel: jackfruit is de nieuwe hype. Je zou er namelijk fantastische vegetarische pulled pork van kunnen maken. Kan jackfruit echt doorgaan voor vlees?

De jackfruit groeit in landen als India, Thailand en Maleisië en is sinds kort in blik verkrijgbaar bij de Albert Heijn. De vrucht is volgens producent Fairtrade Original erg geschikt als vleesvervanger. "Het heeft echt de structuur van vlees", vertelt product manager Lisette Brouwers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

We praten wel over minder vlees eten, maar we doen het niet: dit is waarom

Gezond is het ook nog eens. Brouwers: "Onze jackfruit is honderd procent plantaardig. Het gaat zo van de boom het blik in. De vrucht is echt vezelrijk en er zitten vitaminen en mineralen in. Bovendien neemt het gemakkelijk smaak op van andere ingrediënten."

Lekker sappig

Ook foodblogger Claartje Schröder is gek op jackfruit. "Het is echt een hele goede vleesvervanger. Soms zijn die een droge hap, maar deze is lekker sappig." 

De jackfruit-taco's van Claartje De jackfruit-taco's van Claartje

Pulled pork van jackfruit is één van haar favorieten. Het lijkt volgens de foodblogger echt op vlees en smaakt ook zo. "Als je in de vrucht knijpt, komen de draadjes al."

Als je nou zelf ook heel benieuwd bent hoe dat smaakt, heeft Claartje een recept voor taco's met 'pulled jackfruit' met ons gedeeld. Helemaal geschikt voor de week zonder vlees!

Recept 'Vegan taco's: BBQ-flavored pulled jackfruit'

Ingrediënten voor de taco's (voor 2-3 personen als hoofdgerecht)

  • 8 kleine soft taco's
  • 12 kleine tomaatjes
  • 1/2 avocado
  • handje rucola
  • 1 limoen, in partjes
  • evt. plukje kiemgroenten

Voor de BBQ-flavored pulled jackfruit

  • 300 gram jackfruit (uit blik van Fairtrade Original)
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 300 gram gezeefde tomaten
  • 4 el appelazijn
  • 4 el bruine suiker
  • 1 tl zout
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1/2 tl tabasco (liefst gerookt)

Versimpelde versie van deze saus: tomatenpuree (of ketchup) + gerookte paprikapoeder + zout / peper.

Bereidingswijze BBQ-flavored jackfruit taco's

Maak eerst de barbecuesaus Verhit een scheut olijfolie in een steelpannetje. Bak de plakjes knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de gepureerde tomaten toe aan het mengsel, samen met een glas water. Voeg alle ingrediënten toe: appelazijn, bruine suiker (of bv. honing), zout, gerookt paprikapoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, chilipoeder, komijnpoeder, zwarte peper, tabasco. Roer met een houten lepel of een garde tot de saus mooi glad is. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat de saus 10-20 minuten zachtjes pruttelen en indikken. Het is goed als het de structuur van hele dikke ketchup heeft. Is het te dik? Voeg dan juist een klein beetje water toe.

Maak nu de BBQ jackfruit. Spoel de stukken jackfruit uit blik af onder de kraan. Plet de stukken met een lepel of vork, zodat de blokken meer slierterige stukjes worden. Voeg de stukjes jackfruit toe aan een koekenpan of wokpan met een scheutje olie. Schep de helft van de barbecuesaus bij de jackfruit en schep om. Laat 15-20 minuten zachtjes pruttelen, tot ook de hardere stukjes jackfruit lekker zacht zijn geworden. Zelf ben ik dol op saus, doe doe ik er altijd nog twee of drie eetlepels barbecuesaus bij. Je kunt de saus echter ook bewaren en later in een klein kommetje op tafel zetten, dan kan iedereen zelf bepalen hoeveel BBQ-saus ze willen.

Serveren!

Leg de soft taco's op een grote schaal naast elkaar. Leg op iedere taco een plukje rucola. Schep op iedere taco een paar eetlepels pulled jackfruit. Schep er eventueel nog wat barbecuesaus over. Garneer met plakjes avocado, kiemgroenten, tomaatjes en een partje limoen.

Eet direct!

Bron: Foodness.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`