Witte neus

Snuif jij weleens coke? Het UMC is dan naar jou op zoek

13 maart 2019 17:47 Aangepast: 14 maart 2019 08:15
"Vrouwen lopen minder te koop met hun drugsgebruik" Beeld © iStock

Poeder jij je neus wel eens in het weekend? Haal jij jouw halfje wit niet bij de bakker? Dan is het Amsterdam UMC op zoek naar jou.

"We willen vooral weten wat de verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke cocaïnegebruikers", legt onderzoekster Anne Marije Kaag van Amsterdam UMC uit.

"We weten dat vrouwen die gebruiken gevoeliger zijn voor negatieve emoties, en dat mannen vaker gebruiken wanneer ze in aanraking komen met de drug. Dus wanneer ze iemand zien gebruiken of een dealer zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kritiek op afkicken in het buitenland, maar Rico kwam zo van de coke af

Negatieve plaatjes

De deelnemers krijgen in een MRI-scan plaatjes te zien van negatieve gebeurtenissen en coke-gerelateerde plaatjes. "We verwachten dat het brein van vrouwen sterker reageert op de negatieve plaatjes en dat de mannen heviger reageren op afbeeldingen die met de drug te maken hebben."

Het is niet zo dat gebruikers ook voor het onderzoek drugs moeten gebruiken. "We zijn geïnteresseerd naar hoe het brein reageert op verschillende afbeeldingen. Niet hoe het brein reageert op de drug."

Lijntje = strafbaar

Het is niet gemakkelijk om vrijwilligers te vinden. Mannen en vrouwen lopen er niet graag mee te koop dat ze wel eens een lijntje snuiven omdat het strafbaar is. Vrijwilligers krijgen 50 euro voor hun deelname én advies over hoe te minderen of te stoppen met de drug.

Aanmelden kan anoniem.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore