Primeur

Egel Blueberry met mondkanker ondergaat chemotherapie: 'Het is mijn zoon'

13 maart 2019 16:23 Aangepast: 15 maart 2019 08:56
Egel Blueberry heeft één behandeling al achter de rug Beeld © EditieNL

Het Egeltje Blueberry van de Rotterdamse Gabriëlla Fagnotti lijdt aan een vorm van mondkanker en krijgt daarom nu chemotherapie. Dit is een primeur, want nooit eerder werd er in Nederland geprobeerd op deze manier kanker bij een egel te genezen. "Blueberry en ik hebben een unieke band."

Twee maanden geleden voelde Gabriëlla Fagnotti uit Rotterdam ineens een bultje in de mond van haar 3,5 jaar oude egel Blueberry. "De dierenarts wist me te vertellen dat het om een kwaadaardige tumor gaat. Hij verwees ons door naar Utrecht voor een behandeling", zegt Fagnotti tegen EditieNL.

Inmiddels heeft Blueberry al een keer elektrochemotherapie achter de rug en is de tumor al een stukje kleiner geworden. Over drie weken gaat hij opnieuw. "Tijdens de behandeling wordt er een spuitje met chemo in de tumor gezet. Als de stof is ingewerkt, worden er met een speciaal apparaat schokjes in het tumorweefsel gegeven. Voor deze gehele behandeling wordt de egel onder narcose gebracht. Door die schokjes gaan de tumorcellen open staan en daardoor kan de chemo makkelijker de cellen in om daar zijn werk te doen", zegt Ineke Westerhof, behandelend dierenarts van de Universiteit Utrecht, afdeling vogels en bijzondere dieren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hulpactie voor hulphond met kanker: 'Hij heeft mij gered'

Voor zover Westerhof weet is Blueberry de eerste egel in Nederland die deze behandeling ondergaat. Omdat de tumor te groot was om chirurgisch verwijderd te worden, bleven er twee behandelopties over: bestraling of chemotherapie. Westerhof: “Bestraling is heel belastend en de tumor was hiervoor ook te groot. Als de tumor zich hiervoor leent is chemo elektrotherapie een goede mogelijkheid omdat de behandeling minder intensief en belastend is voor het dier", zegt Westerhof die samen met een oncoloog het onderzoek uitvoert. 

Een unieke band

Over een maand wordt gekeken of de tumor van Blueberry voldoende is geslonken. Fagnotti, die de egel twee jaar geleden overnam van een meisje die er niet meer voor kan zorgen, vreest dat er nog een behandeling nodig is. Maar als die nodig is, dan gaat ze ervoor. "Hij is echt heel erg belangrijk voor mij. We hebben een unieke band. Als ik 'm tegen mij aanhoud, ontspant hij direct. Ik zeg altijd: het is mijn zoon."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gewonde schildpad krijgt Lego-rolstoel om te revalideren

Fagnotti moest voor de testscan 400 euro betalen en per behandeling 150 euro. Als Blueberry bestraald had moeten worden was ze meer geld kwijt geweest. "Ik had dan echt een bijbaan moeten nemen om het te kunnen betalen. Nu kan ik het wel van mijn spaarrekening betalen. Maar het was nooit een optie om het niet te doen: dan had het wel van iemand geleend", zegt Fagnotti.

Onderdeel van het gezin

Volgens dierenarts Andre Gebben, die de egel onderzocht en doorstuurde naar Utrecht, zijn mensen met bijzondere (huis)dieren vaak zeer gepassioneerde mensen. "Ze zijn toch vaak fanatiek. Hun dieren zijn echt onderdeel geworden van het gezin."

Hoewel de praktijk van Gebben gespecialiseerd zijn in bijzondere dieren - slangen, reptielen, leguanen, baardagamen, schildpadden – ziet hij niet veel egels voorbij komen. "De behandeling van Blueberry vinden wij zeker een bijzonder experiment. Het is ook voor ons interessant om het te volgen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore