Alleen op recept

Melatonine alleen nog op recept? 'Het kan je biologische klok in de war schoppen'

13 maart 2019 14:32 Aangepast: 13 maart 2019 18:38

Heb jij 's nachts regelmatig plafonddienst? Lig je uren wakker en neem je daarom wel eens een melatoninepilletje? Dat kun je beter niet doen, stellen slaapartsen. "Het kan het slaapritme verstoren."

"Het stofje melatonine geeft ons in de avond het gevoel 'goh ik moet naar bed'. Het regelt onze biologische klok maar stuurt niet de slaap aan", zegt Reinier de Groot, somnoloog van het Nederlands Slaap Instituut. "Als je het verkeerd gebruikt dan kun je je biologische klok in de war schoppen." Verkeerd gebruik is bijvoorbeeld dat je het pilletje te laat neemt, waardoor je biologische klok naar achteren verschuift.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slaapgebrek door smartphonegebruik? 'Mobiel verbieden!'

Alleen nog op recept

De arts pleit ervoor dat melatoninetabletjes alleen nog maar op recept verkrijgbaar moeten zijn. "Wij als slaapartsen willen dat het niet vrij toegankelijk is om ze te kopen. Een paar jaar geleden was hier nog een vrij heftige discussie over. Maar je kan het nog steeds kopen. De melatoninepil wordt vaak als excuus gebruikt onder het mom van 'melatonine is een veilige stof'. Maar deze pil zomaar gebruiken is lang niet altijd even onschuldig of veilig."

Maar ja, als je voor de zoveelste nacht oprij naar het plafond ligt te turen dan grijp je alles aan wat je kunt kopen. Toch?

Tips om in slaap te vallen

Volgens slaapcoach Susanne Willekes is dat niet nodig. Er zijn genoeg dingen die je eerst kunt proberen. "Het belangrijkste is toch wel om twee uur voor je naar bed gaat niet meer naar een scherm te staren."

Maar er is nog meer wat je kunt doen:

  • Gebruik geen alcohol, koffie of thee (met theïne)
  • Niet sporten voor het slapen, wel douchen
  • Luister naar je lijf, als je moe bent moet je naar bed
  • Als je in de nacht een paar uur wakker ligt, ga dan even je bed uit. Dan ben je uit dat moment. Of gooi de dekens van je af. Je kan dan afkoelen en makkelijker weer inslapen

Heb je dit allemaal geprobeerd en heb je nog steeds slaapproblemen? In dat geval adviseert Willekes om niet zelf met pilletjes te gaan experimenteren maar om hulp te zoeken.

De branchevereniging van de voedingssupplementen-industrie NPN laat aan EditieNL het volgende weten over het gebruik van melatoninetabletjes:

"Naar aanleiding van eerdere zorgen in 2016 hebben wij in 2017 een gebruiksadvies opgesteld. Wij adviseren dit niet langdurig te gebruiken tenzij een arts je dat adviseert. Zeker niet voor een chronisch slaaptekort. Het kan zijn dat je door stress/jetlag etc. minder makkelijk in slaap valt, maar het is niet de bedoeling dat je dit langdurig gebruikt. Voor kinderen onder de 12 jaar adviseren wij het niet zonder overleg met een arts te gebruiken."

Ook het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven staat achter het gebruiksadvies van de NPN

"Melatonine-producten zijn als supplementen toegestaan en verkrijgbaar bij diverse winkels zoals drogisterijen, supermarkten, reformzaken etc. Het Centraal Bureau Drogisterij Bedrijven vindt het belangrijk dat deze supplementen verantwoord en veilig gebruikt worden door de consument. Daarom vinden wij het belangrijk dat het gebruiksadvies voor melatonine dat is opgesteld door de NPN, de vereniging van leveranciers en producenten, op de etiketten van de melatonine-supplementen vermeld staat. Zodat de consument zelf kan bepalen of en hoe de melatonine gebruikt wordt." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore