Buon appetito

'Spaghetti bolognese zou verboden moeten worden'

13 maart 2019 12:38 Aangepast: 13 maart 2019 18:34
'Nederlanders gooien gehakt in een pan, met klonten' Beeld © iStock

Wil je een Italiaan écht boos krijgen dan moet je hem te eten uitnodigen en dan een pak spaghetti in kokend water gooien, een kilo gehakt en een zak voorgesneden groente in de pan mikken en daar een pot bolognesesaus over heen flikkeren. Niks 'buon appetito', het is een grove belediging. Volgens de burgemeester van Bologna bestaat er helemaal niet zoiets als 'spaghetti bolognese'. "Het wereldberoemde gerecht is fake news."

Burgemeester Virginio Merola van de Italiaanse stad Bologna is er klaar mee: spaghetti bolognese, dat over de hele wereld bekend is en wordt gegeten, bestaat helemaal niet en komt al helemaal niet uit zijn stad, Bologna. Om iedereen hier voor eens en voor altijd van op de hoogte stellen is Merola op Twitter een campagne begonnen en vraagt hij iedereen die een vorm van spaghetti bolognese tegen komt, deze te fotograferen en de foto naar hem op te sturen.

Ragù alla bolognese

"Beste burgers, in het kader van fake news ben ik foto's van spaghetti bolognese aan het verzamelen van over de hele wereld. Deze foto komt uit Londen, stuur me alsjeblieft de jouwe," twitterde Merola laatst, waarop hij tientallen voorbeelden kreeg toegestuurd. Volgens Merola eten Italianen de pasta met een speciale ragout, ragù alla bolognese, en niet met spaghetti maar met tagliatelle.

"Hij heeft helemaal gelijk", zegt Roberto Payer, de in Italië geboren general manager van het Hilton Amsterdam en het Waldorf Astoria. "Nederlanders begrijpen niet dat er een verschil is in receptuur en houden zich niet aan de Italiaanse traditie. We moeten echt ophouden om het spaghetti Bolognese te noemen. Ja, ik ben hier heel gepassioneerd over", zegt Payer tegen EditieNL.

Creatief koken

Volgens Payer heeft iedere Italiaanse vrouw een eigen recept voor het maken van ragout, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. "De Italiaanse keuken is de meeste simpele die er bestaat, maar dan moet je je wel aan het recept houden. Nederlandse chefs respecteren dat niet, zij gaan er 'creatief' mee om. Ook met gerechten als carpaccio en saltimbocca. Prima, maar noem het dan anders", zegt Payer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Italiaanse politie kookt pasta voor eenzaam koppel

Nooit een hoofdgerecht

Payer kan het bijna niet aanzien als een Nederlander zogenaamde spaghetti Bolognese klaar maakt. "In Nederland pak je een bak gehakt vol klonten en gooi je die samen met een kant-en-klare saus in een pan. In Italië is het nooit een hoofdgerecht, maar altijd een voorgerecht van maximaal 20/50 gram pasta met ragout. Zo simpel is het."

Bekijk de video hier:

`