Ga naar de inhoud
Beat the Vet

Dierenziekenhuis Eindhoven organiseert afvalrace voor te dikke huisdieren

35 procent van de huisdieren is te zwaar Beeld © iStock

Dierenziekenhuis Eindhoven ziet zoveel te dikke huisdieren voorbij komen, dat ze een speciaal afvalprogramma hebben bedacht voor huisdieren, hun baasjes én de dierenartsen. Sinds een week eten zij onder de noemer 'Beat the Vet' zo min mogelijk snacks en moeten ze zoveel mogelijk bewegen.

Konijn Greetje en Poes Tonks zijn twee van de ongeveer twintig deelnemende huisdieren aan de afvalrace die het Dierenziekenhuis Eindhoven organiseert. Sinds een week is de strijd tegen de kilo's losgebarsten, die tot 9 juli door gaat. "We zijn de actie 'Beat the Vet' begonnen omdat heel veel dieren aan de zware kant zijn. Vaak hebben baasjes het idee dat hun dier hartstikke gezond is, maar wij zien dan vaak dat er nog wat van af mag", zegt dierenartsassistent Sanne van Kronenburg. 

Baasjes vs dierenartsen

Greetje en Tonks zijn zeker niet de enige beestjes met wat overgewicht, want 35 procent van de huisdieren heeft volgens het Dierenziekenhuis een te hoog gewicht. Om de baasjes van de huisdieren ook te motiveren om op het voedsel van hun huisdieren te letten, gaan zij zelf de komende maanden ook op hun gewicht letten. De baasjes nemen het op tegen de medewerkers van de dierenkliniek. "We dachten: er is toch geen leukere motivatie dan dat wij zelf en de eigenaren ook meedoen met de strijd?" zegt Van Kronenburg. 

Dikke
Lees ook:
Dikke hond afgemaakt na dieet van frikandellen: vertroeteling of mishandeling?

Op naar een summer body

Dus de baasjes en de dierenartsen gaan sproten en eten even geen chocola en chips, en de huisdieren hebben een snackstop en eten vetarme brokjes. "We willen met deze actie meer aandacht voor overgewicht, want de gevolgen zijn ernstig", zegt Van Kronenburg. "Dieren kunnen bijvoorbeeld orgaan- en gewrichtsproblemen krijgen als ze wat kilo's te zwaar zijn."

Op 9 juli wordt bepaald: welke kat, hond of konijn heeft de mooiste 'summer body' gekregen. "Dat is best een lange periode maar op die manier wen je ook aan een ander voedingspatroon", zegt Van Kronenburg. "Je moet echt een andere mindset krijgen, dat heeft even tijd nodig. Het is de bedoeling dat ze het na die periode ook volhouden. Het moet niet zo zijn dat als je huisdier je één keer lief aankijkt, je meteen weer wat lekkers geeft."