Auto-ongeluk

Jayden (12) verliest Playmobil-verzameling bij ongeluk: speelgoedwinkel begint actie

12 maart 2019 15:14 Aangepast: 12 maart 2019 15:24
Duizenden euro's aan Playmobil-speelgoed belandden op de snelweg en in de sloot. Beeld © Facebook Jayden's Playmobil Firefighters NL

Tranen met tuiten huilde Jayden toen hij zijn volledige Playmobil-verzameling na een auto-ongeluk over de weg zag rollen. Een speelgoedwinkel in Den Bosch is gisteren een inzamelingsactie gestart om de 12-jarige jongen aan nieuwe pronkstukken te helpen. "Het doet hem echt pijn."

Jayden en zijn vader John kregen de schrik van hun leven toen er afgelopen zaterdag op de A12 een auto achter op hun aanhanger knalde. De aanhanger schoot los en vloog over de kop, om uiteindelijk op de vangrail te landen. De auto tolde rond en raakte total loss.

Duizenden euro's aan speelgoed

De inhoud van de aanhanger – tussen de 10 en 15 duizend euro aan Playmobil-speelgoed – vloog de weg over en belandde voor een deel in de sloot. Jayden wilde er achteraan rennen, maar de man die naast zijn vader op de passagiersstoel zat, wist hem nog net op tijd in de kraag te grijpen.

Verloren speelgoed niet vergoed

Jayden spaarde al zijn hele leven lang het brandweerspeelgoed van Playmobil. Op twee stukken na had hij de complete collectie – waaronder zelfs speelgoed van veertig jaar geleden en exemplaren uit het buitenland. Jayden en zijn vader reisden het hele land door om de stukken tentoon te stellen op open dagen van de brandweer, 112-dagen en brandweerbeurzen.

Hoewel de vader van Jayden een speciale Playmobil-verzamelaarsverzekering heeft, wordt het verloren speelgoed niet vergoed. De verzekeraar dekt de schade alleen als er binnenshuis iets met de stukken gebeurt.

Inzamelingsactie

Voor Simone van Nuland van speelgoedwinkel 2TToys in Den Bosch, die ook de woordvoering over het drama voor haar rekening neemt, was het ongeluk genoeg reden om een inzamelingsactie te starten. Via de Facebookpagina van de winkel roept ze mensen op om Playmobil-stukken in te sturen voor Jayden. 

De actie heeft in korte tijd al veel aandacht weten te wekken. "Vanuit alle hoeken van het land denken mensen mee. Ik heb al foto's gekregen vanuit Groningen, Zeeland en allerlei andere plaatsen. Er zitten ook stukken uit de oudere brandweercollecties bij. Dat is al helemaal top."

Boos en verdrietig

Van Nuland is bevriend met de vader van Jayden en heeft het kind de avond van het ongeluk opgevangen. "Hij was heel boos en verdrietig. Het deed hem echt pijn. Zo'n ongeluk is op zich natuurlijk al erg om mee te maken, laat staan als je ook nog je hele verzameling over de weg ziet vliegen."

Van Nuland hoopt Jayden snel weer blij te kunnen maken. "Mijn doel is dat hij weer snel met zijn collectie naar de open dagen kan gaan. Al het opgestuurde speelgoed is dan ook erg welkom bij ons, ook de niet-brandweerstukken."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore