Even afkoelen

Radboud Universiteit: 'Maak ijswaterbaden verplicht op evenementen'

12 maart 2019 16:30 Aangepast: 13 maart 2019 11:22
Onderzoekers van de Radboud Universiteit pleiten voor ijsbaden bij evenementen. Beeld © Getty Images

Afkoelen in een bak met ijswater na een hardloopwedstrijd of tijdens een festival. Het kan levens redden, zeggen onderzoekers van de Radboud Universiteit. Zij pleiten daarom voor ijsbaden én artsen bij evenementen.

Er moet op evenementen in Nederland meer steun geboden worden aan bezoekers die oververhit raken. Dat vindt Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie van het Radboudumc, naar aanleiding van jarenlang onderzoek naar oververhitting en uitdroging van deelnemers van sportevenementen.

"Wij zien dat een groot aantal lopers een vrij hoge temperatuur heeft. Bij de Zevenheuvelenloop heeft zo'n 15 procent van de lopers een lichaamstemperatuur van meer dan 40 graden. Dat is veel! Soms krijgen mensen hierdoor klachten zoals coördinatieverlies. Het komt zelfs regelmatig voor dat mensen overlijden als gevolg van een hitteberoerte", zegt Hopman tegen EditieNL.

EditieNL-verslaggever Michiel probeert het ijsbad zelf. EditieNL-verslaggever Michiel probeert het ijsbad zelf.

XTC-gebruikers

Volgens Hopman wordt er in Nederland te weinig actie ondernomen om dit probleem tegen te gaan. "Dat, terwijl we inmiddels vanuit de Verenigde Staten en wetenschappelijke literatuur weten dat er een manier is om complicaties te behandelen: zo snel mogelijk in een koelbad."

Niet alleen sportevenementen zouden er goed aan doen om ijsbaden beschikbaar te stellen. Ook op festivals zouden ze volgens Hopman aanwezig moeten zijn. "Festivalbezoekers zijn fysiek heel actief. XTC-pillen hebben ook effect op de thermoregulatie. Zo kunnen mensen een hitteberoerte krijgen en kunnen zij overlijden." Bovendien vindt de hoogleraar Fysiologie dat er altijd artsen aanwezig zouden moeten zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam aast op topsportevenementen

Lagere hartslag = minder vermoeid

IJsbaden worden niet alleen gebruikt om oververhitting te voorkomen. In de sportwereld worden de baden ook ingezet voor het herstel van de spieren, zo zegt Marc Lammers, voormalig bondscoach van het Nederlandse dameshockeyteam. "Wij speelden in warme landen zoals China en Australië, waar de temperatuur al snel richting de 40 graden gaat. De lichaamstemperatuur gaat dan ook omhoog. Door goed af te koelen, gaat je hartslag veel sneller naar beneden. En hoe lager de hartslag, hoe minder vermoeid je bent."

Daar heeft hij zelfs bewijs voor. Bij de Olympische Spelen in 2008 in China is hij met het team een onderzoek gestart: na de wedstrijden ging de ene helft van de groep onder de warme douche en de andere helft in een ijsbad. "De dames die onder de douche stapten, behielden een hoge hartslag. De groep die een ijsbad nam, zag haar hartslag dalen", zegt Lammers.

Magere meiden bleven rillen

In het begin klonk er wel wat weerstand in het hockeyteam. "Als je in ijswater stapt, doet dat wel even pijn. Toch voel je je daarna echt beter. In de topsport moet je een beetje experimenteren."

Wel is het volgens de oud-coach van belang dat het water op de juiste temperatuur is. "Voor de magere meiden was het water in het begin te koud. Die bleven maar rillen. Toen zijn we maatwerk gaan leveren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tooske bibbert in ijsbad voor klim Kilimanjaro

Subjectief lekker

Toch zijn niet alle deskundigen fan van de methode van Lammers. "Die methode is destijds komen overwaaien uit Australië", laat een teamarts weten aan EditieNL. "Het is subjectief lekker, maar objectief draagt het niet bij aan het herstel van de spieren. Het zou zelfs het trainingseffect kunnen verminderen, waardoor je niet optimaal fit bent voor de wedstrijd."

Deze manier van verkoelen wordt volgens haar dan ook niet meer gebruikt. "Het wordt hoogstens nog gedaan bij hele warme omstandigheden. Maar met een ijsvest of koud drinken kom je ook al ver."

Alleen bij hitteberoerte

Het gebruik van ijsbaden bij hitteberoerte vindt de teamarts daarentegen wél een goed idee. "Onder hete omstandigheden sporten is niet zonder gevaar. Bij een hitteberoerte is zo snel mogelijk afkoelen in een ijsbad een goede methode. Daar sta ik honderd procent achter. Maar dat is wel degelijk anders dan verkoeling zoeken na het sporten."

Test

EditieNL-verslaggever Michiel testte vandaag zelf een ijsbad na het sporten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore