Spugen, slaan en schelden. Bijna twee op de drie doktersassistenten maakt het mee, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten. Een van hen is Anja. "Het gebeurt dagelijks."
Ze werkt al twintig jaar als doktersassistente. Anja (niet haar echte naam) is bedreigd, bespuugd en "natuurlijk uitgescholden." Er is op de grond getuft, er zijn papieren verscheurd. "Het zijn patiënten die het ergens niet mee eens zijn."

Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) blijkt dat ongeveer twee op de drie doktersassistenten met geweld te maken krijgt op de werkvloer. "We herkennen ons in die uitkomst, het gebeurt dagelijks", reageert Anja. De beroepsvereniging vraagt om meer steun van werkgevers en de politiek.
'Kogel door mijn kop'
Zelfs de patiënten waarvan Anja het niet verwacht, kunnen uit hun slof schieten. "Een keer kwam er iemand rustig binnen. "Ik zoek een huisarts". Even later stormde die patiënt naar de huisarts en heeft die hem in elkaar geslagen."
Ook via de telefoon krijgt ze het te verduren. "Ik hoor dan: "Ik weet waar je woont. Ik wacht je op aan het einde van de dag". Jaren terug heeft er iemand gedreigd om een kogel door mijn kop te schieten."
Onzeker, angstig en emotioneel
Slechts elf procent van de doktersassistenten die met een vorm van geweld te maken krijgen, doet aangifte volgens het onderzoek van de NVDA. Anja deed het net als de meeste collega's ook niet. "Ik was jong en dacht dat doen ze toch niet. Ach, het zijn maar dreigementen. Maar het doet wel wat met je."
Anja wordt onzeker, angstig en emotioneel door de dagelijkse scheldpartijen. "Toen ik begon waren mensen veel vriendelijker. Mensen hebben tegenwoordig geen tijd en een kort lontje. Ze willen nu geholpen worden, want ze zijn nu vrij. Dat kan niet altijd."
'We willen je wel helpen'
Binnenkort verhuist de praktijk waar ze werkt naar een nieuw pand. "Daar krijgen we een ruimte achter het glas en kunnen patiënten niet meer aan de andere kant van de balie komen. Dat geeft een iets veiliger gevoel."
De NVDA biedt cursussen aan voor doktersassistenten en nog eens op de politieke agenda. Anja denkt dat het ook zou helpen als patiënten weten wat een assistent allemaal doet. "Als ze weten dat er een heleboel andere mensen bellen met klachten die nu aandacht nodig hebben, snappen ze misschien ook beter dat we hen ook willen helpen, maar dat het wat langer duurt.