Uit de hand gelopen grap

Joey gaat bijna 400 keer in de achtbaan: 'Hoe ga ik me daar op voorbereiden?'

11 maart 2019 14:48 Aangepast: 19 juli 2019 11:37
Joey, rechts met zijn handen omhoog, gaat bijna 400 keer in de Condor Beeld © Joey Schadenberg

Blauwe plekken en brandende oren, dat verwacht Joey Schadenberg uit Harlingen binnenkort te voelen als hij honderden ritjes in de achtbaan Condor in pretpark Walibi maakt. Waarom hij dat doet? Een uit de hand gelopen grap. "Maar nu wil ik ook doorzetten en iets voor het goede doel doen."

Het begon als een grapje. Achtbaanfan Joey Schadenberg (18) uit Harlingen plaatste donderdag een tweet: voor elke retweet ga ik een keer in de Condor. "Het is goed fout gegaan", is zijn eerste reactie op de inmiddels 369 keer dat zijn tweet werd doorgestuurd.

Joey Schadenberg (18) is een achtbaanfan Joey Schadenberg (18) is een achtbaanfan

"Ik verwachte dertig tot 50 likes", grinnikt Joey. Het werden er veel meer. "Met de retweets die ik nu heb, zou ik al 17 uur achter elkaar in de Condor moeten zitten." Daar ziet hij tegenop, maar hij wil wel doorzetten. "Ik wil mijn actie verbinden aan een goed doel, ik denk Stichting Opkikker. Daarover heb ik nu contact met Walibi."

'Slechtste achtbaan van Nederland'

Juist in de Condor zijn zoveel ritjes namelijk een uitdaging. "De Condor staat bekend als de slechtste achtbaan van Nederland, misschien wel van de wereld", legt Joey uit. "Het is een oude achtbaan en die gaat niet zo soepel."

In de Condor hang je onder de rails. "Hij schudt heel erg, je krijgt brandende oren en heel wat klappen tegen je rug. Ik weet nog niet hoe ik mij daar op voor ga bereiden." Voor de zekerheid zet hij het maximale aantal ritjes alvast op 400, hoeveel retweets hij ook krijgt. "En mijn gezondheid staat voorop. Als ik het niet aankan, stop ik."

Geen wereldrecord

Wanneer Joey in de Condor stapt, weet hij nog niet. "Dat wil ik ook met Walibi overleggen, want ik kan natuurlijk niet steeds in de rij gaan staan." Een woordvoerder van Walibi laat weten dat het park zijn actie erg leuk vindt. Of het fysiek vol te houden is, is de vraag. "De ene persoon wordt natuurlijk wat eerder misselijk dan de ander."

Als Joey de honderden ritjes volhoudt, heeft hij trouwens nog lang geen wereldrecord te pakken. Dat staat op naam van een Amerikaan die 112 volle dagen in een achtbaan zat.

400 ritjes in de achtbaan, is dat wel gezond?

Walibi Holland laat weten dat de Condor nog steeds een goedgekeurde achtbaan is. Je zou er dus geen lichamelijk letsel van op kunnen lopen. Ook Annemarie van der Velden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen ziet er geen kwaad in. "Er is voor zover ik weet geen onderzoek gedaan naar wat zoveel ritjes met je lijf doen. Ik denk dat het veilig is en dat je vooral het risico loopt heel duizelig en misselijk te worden. Dan kan Joey beter stoppen." Voor de zekerheid wil Walibi Joey een gezondheidscheck laten doen voor hij in de achtbaan stapt en zullen EHBO'ers hem in de gaten houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore