Onderkoeld en in shock

Drie jonge eekhoorns uit boom gewaaid door storm

11 maart 2019 11:54 Aangepast: 11 maart 2019 11:54
De drie eekhoorns werden in een doos met een handdoek aan de Dierenambulance gegeven Beeld © Facebook.com/dierenambulance.genv

De harde windstoten afgelopen dagen zijn erg vervelend voor eekhoorns. In Huizen vielen drie jonge eekhoorns uit een boom door de wind. Ze waren in shock en onderkoeld, vertelt de Eekhoornopvang Neder-Veluwe die de dieren nu verzorgd.

Heel jong, een week of vijf, schat Brigitte van Bennekom de drie eekhoorntjes die vrijdag binnenkwamen. "De oogjes net open. Ze waren in shock en onderkoeld", aldus de medewerkster van Stichting Eekhoornopvang Neder-Veluwe.

Vrijdagmiddag kreeg de Dierenambulance een melding uit Huizen van eekhoorns die uit een boom gevallen waren. Omdat ze erg afgekoeld waren, zijn ze in een couveuse gelegd, schrijft de Dierenambulance op Facebook. Voor verdere verzorging werden ze naar de eekhoornopvang van Brigitte gebracht.

'Behoorlijke klap gekregen'

"Het is goed mogelijk dat ze uit de boom zijn gewaaid. Met zulke windstoten kan dat gebeuren. Zeker als de moeder nog niet zo'n stevig nest had gebouwd", legt Brigitte uit. Vaker ziet ze dieren die uit de boom vallen doordat mensen hun bomen gaan snoeien of die door vogels uit een nest worden gepikt.

Met de drie uit de boom gewaaide eekhoorns gaat het inmiddels een stuk beter. "Met twee gaat het goed en eentje heeft echt een behoorlijke klap gekregen", zegt Brigitte. "Die drinkt en plast al wel weer dus nu is het een kwestie van rust en tijd.

De natuur weer in

Net als de andere eekhoorns in de opvang krijgen de jonkies de tijd om aan te sterken. "We laten ze vrij als ze zelfstandig genoeg zijn, goed eten en voldoende afstand van mensen hebben genomen. Daarvoor gaan ze naar een buitenren waar we ze monitoren met camera's. Als de bomen dan vol in blad staan mogen ze de natuur weer in."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore