Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Informele kleding

Bye bye mantelpakjes: statige banken laten formele dresscode vallen

11 maart 2019 11:15 Aangepast: 11 maart 2019 18:43
Veel banken hanteren geen formele kledingvoorschriften meer. Beeld © iStock

Waar jasje-dasje in de bankenwereld altijd de norm was, lijken de regels anno 2019  te versoepelen. Verschillende banken nemen afscheid van hun strenge kledingvoorschriften. Betekent dit het einde van het mantelpakjestijdperk?

Een casual werkmilieu. Dat is wat de Amerikaanse bank Goldman Sachs hoopt te bewerkstelligen door haar dresscode te schrappen. Volgens de topman van het bedrijf passen de strenge regels niet meer bij deze tijd. Bovendien hoopt de investeringsbank op deze manier meer millennials te trekken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nooit meer twijfel voor de kledingkast

Casualisering

Goldman Sachs is niet de enige bank die tegenwoordig informele kleding toestaat. Ook J.P.Morgan heeft haar kledingregels versoepeld. Ook op de Amsterdamse Zuidas is de 'casualisering' zelfs al tijden aan de gang. Een rondgang van EditieNL langs de grootste banken in Nederland leert dat de formele dresscode verleden tijd is.

"Een aantal groepen collega's dragen wel bedrijfskleding, bijvoorbeeld receptie- en baliemedewerkers op kantoren", aldus Jarco de Swart van ABN AMRO. "Voor andere collega's  geldt de simpele informele regel dat je je passend kleedt. Hierdoor zien we in de praktijk dat alles kan, van hoodies en sneakers tot strakke pakken met das en gespschoenen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Roken onder werktijd: mag je baas dat verbieden?

Geen gekkigheid

Ook bij ING mogen werknemers in spijkerbroek rondlopen. "Iedereen wordt geacht zich 'naar zijn functie te kleden'. Casual mag dus. Natuurlijk hebben onze medewerkers in filialen door het land wel bedrijfskleding. Die krijgen ze van ons", legt Alexandra Schippers van ING uit.

Rabobank sluit zich bij de andere banken aan. "Iedereen vult 'zakelijk' naar eigen idee in. Zeker door nieuwe, jonge teams zie je dat het wel verandert hoe mensen zich kleden", zegt Nanne van Nunen van Rabobank. Toch blijven de outfits binnen de perken. "Je bent natuurlijk op kantoor in een zakelijke omgeving, dus echt gekkigheid ga je hier niet zien."

De spijkerbroek rukt op

Christiaan Sijnen van kledingwinkel Gentlemen's Place aan de Zuidas bevestigt dat 'Business Casual' de nieuwe norm is. "De das verdwijnt, de spijkerbroek rukt op. Alleen de bankiers en advocaten lijken zich nog echt te kleden zoals het heurt. De pantalon is niet meer heilig, chino's zijn heel normaal."

Volgens Christiaan Sijnen is de pantalon niet meer heilig. Volgens Christiaan Sijnen is de pantalon niet meer heilig.

Onzekerheid

De 'casualisering' is volgens Aileen Out van prettybusiness.nl – een website die zich focust op zakelijke mode en dresscodes – niet voor iedereen een pluspunt. "Ik denk dat werknemers er helemaal niet blij mee zijn. 57 procent twijfelt wat hij aan moet trekken naar het werk, dus het levert alleen maar onzekerheid op. Bedrijven zoals Goldman Sachs denken dat het een cadeautje is voor de werknemer, maar die ervaart dat helemaal niet zo."

Uit onderzoek van YoungCapital blijkt dat jongere werknemers in Europa het geen probleem vinden om zich te schikken naar de kledingeisen van hun werkgever. Zo vindt 80 procent het prima om een tattoo te bedekken, zou 79 procent zijn baard vaarwel zeggen en 71 procent zijn piercings verwijderen als de baas dat vroeg. Strikte kledingvoorschriften? Die vindt 69 procent ook geen probleem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getest: nooit meer kleding retour dankzij dit meetpak?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van