Ga naar de inhoud
Waarschuwing

Hondenbezitters opgelet: dodelijke dierziekte ontdekt net over de grens

Vooralsnog is de dodelijke ziekte alleen nog bij vossen aangetroffen Beeld © iStock

Een Limburgse dierenarts waarschuwt hondenbezitters voor een dodelijke ziekte die net over de Limburgse grens in Duitsland bij vossen de kop opsteekt. Het virus kan hersenvliesontsteking bij honden veroorzaken en is vaak dodelijk.

Een dierenarts van dierenkliniek Hoogveld in het Limburgse Echt meldt in een Facebook-bericht, dat al meer dan 700 keer is gedeeld, dat een voor honden 'zeer besmettelijke ziekte' in het grensgebied Vierssen, Niederkruchten bij vossen is ontdekt. 

Volledige verlamming

Het gaat om de ziekte van Carré die bij honden kan leiden tot een hersenvliesontsteking en aantasting van het zenuwstelsel. Honden die het virus hebben opgelopen, krijgen eerst koorts, een loopneus, vieze ogen, gaan hoesten en ontwikkelen longontsteking. Hierna volgens maagproblemen, overgeven en diarree.  

"Naarmate het virus het zenuwstelsel van de hond aantast, ontwikkelen geïnfecteerde honden klachten als kopkanteling, spiertrekkingen, stuiptrekkingen en gedeeltelijke of volledige verlamming met uiteindelijk de dood als gevolg", schrijft de dierenarts op Facebook. 

Eten uit dezelfde bak

De dierenarts raadt hondenbezitters dan ook ten zeerste aan de vaccinaties van hun hond te controleren. Het virus wordt namelijk heel gemakkelijk overgebracht, bijvoorbeeld door 'niezen, eten uit dezelfde bak of direct contact met een besmet dier'. 

'Het meest effectief' tegen het virus is een inenting bij puppy's, die om de drie jaar moet worden herhaald. 

De
Lees ook:
De rekening van de dierenarts kan lager