Ongeluk

Zeeuwse zandplaat staat binnen no time onder water: 'Ineens word je overvallen'

08 maart 2019 15:31 Aangepast: 08 maart 2019 18:37
De zandplaat bij Renesse waar het donderdag helemaal misging Beeld © Google Maps

Donderdagmiddag verdronk een 45-jarige Belgische vrouw voor de kust van Renesse, nadat ze door het opkomende tij werd verrast en kwam vast te zitten op een zandplaat. De plek, de Verklikkerplaat, is een beruchte plek. Zeker als de weersomstandigheden – zoals gisteren het geval was – extreem zijn. "Voor je het weet ben je ingesloten door het water."

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) wordt jaarlijks een aantal keer opgeroepen om mensen van de zandplaat te halen, zegt John Brökling van de KNRM tegen EditieNL. "Het is een soort schiereiland dat zichtbaar is vanaf het strand. Als je er loopt heb je het idee dat je gewoon op het strand loopt. Maar de zandplaat kan met vloed binnen de kortste keren onder water komen te staan, en voor je het weet ben je ingesloten door het water."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vrouw en hond overleden door opkomend tij bij Renesse

Ineens overvallen

Dat kan zeer snel gaan, zeker bij extreme weersomstandigheden zoals gisteren het geval was. "Het is een gevaarlijke locatie, maar gisteren helemaal doordat er sprake was van springtij en een sterke westenwind. Daardoor steeg het water nog sneller dan normaal. Ineens word je dan overvallen door het water", zegt Brökling.

Ook de gemeente Schouwen-Duiveland weet dat dit een gevaarlijke plek is. In 2016 plaatste de gemeente dan ook waarschuwingsborden op het strand met de boodschap dat het hier gaat om een ‘levensgevaarlijk strand’, in het Nederlands en in het Duits. "We waarschuwen om het niet te doen. Je betreedt de Zandplaat op eigen risico. Er liggen vaak zeehondjes op de zandplaat, die trekken ook vaal wandelaars aan", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Wat is springtij?

Springtij is de periode van het getij waarin het verschil tussen hoog- en laagwater het grootst is: niet alleen is het hoogwater dan hoger dan gemiddeld, het laagwater is lager dan gemiddeld. Springtij ontstaat twee dagen na volle maan en nieuwe maan door de gecombineerde aantrekkingskrachten van de zon en de maan. Daardoor wordt het zeewater tot een grotere vloedberg dan normaal aangetrokken.

Bron: KNRM

Volgens de woordvoerder is er ook wel eens gedacht om een extra waarschuwingsbord bij de zandplaat te plaatsen. "Maar ja, ook dat bord zou wegzakken als bij hoogwater de plaat verdwijnt." Burgemeester Rabelink gaat nu kijken of er nieuwe mogelijkheden zijn om ongelukken op het strand bij Renesse te voorkomen.

Zee is gevaarlijk

Volgens Brökling kun je als wandelaar het nadere hoogtij niet zien aankomen. "Het enige dat je kunt doen is de weersomstandigheden in de gaten houden. Maar de zee is altijd gevaarlijk, dat blijkt hier maar weer. Het strand afsluiten is geen optie, dan blijf je bezig: hier heb je een soort wad, even verderop heb je muien en weer verder heb je drijfzand."

Van de vier wandelaars en twee honden, redden een Belgische vrouw en een hond het plotselinge water niet. Twee kinderen en een andere hond overleefden het ongeluk wel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore