Ga naar de inhoud
Minder Suiker Maart

Suiker slecht voor je huid? 'Met te veel suiker eet je jezelf oud'

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Dat je niet te lang in de zon moet liggen voor een goede huid is inmiddels wel bekend. En dat je al helemaal niet moet roken, weten we ook wel. Maar wat weten we eigenlijk over het effect van suikers op ons gelaat? Huidkliniek DermaClinic is de campagne Minder Suiker Maart gestart om meer aandacht voor een gezonde huid te vragen.

"Veel mensen weten niet hoe belangrijk gezond eten ook voor de huid is", zegt Catharina Meijer, cosmetisch arts van DermaClinic. "Daarom zijn we de campagne Minder Suiker Maart gestart." Daarmee wil de kliniek duidelijk maken wat de nadelige invloed op de huid is van toegevoegde suikers in frisdrank, vruchtensap, snacks, koek, chocola, snoep en ander bewerkt voedsel.

 

Geen
Lees ook:
Geen kater, minder suiker: alcoholvrije wijn wint aan populariteit

"We roepen iedereen op om mee te doen en eens een maand lang nee te zeggen tegen bewerkte producten en toegevoegde suikers. Het effect daarvan is het eerst aan je huid te zien."

'Fruit is goed voor je huid'

Maar is het ook echt bewezen dat als je stopt met suikers je huid beter wordt? Peta Dikrama, dermatoloog van het Erasmus MC heeft er nog vraagtekens bij. "Het is niet een-op-een te bepalen of minder suiker ook echt invloed heeft op de huid. "Dat fruit minder rimpels geeft is wel bewezen. Maar het blijft bij voedsel lastig te bepalen wat nou écht effect heeft."

"We weten alleen zeker dat roken en zon slecht zijn voor je huid." Volgens Meijer zou suiker aan het rijtje van roken en zon moeten worden toegevoegd.

"Alle lichaamscellen verouderen sneller door suikers dus ook huidcellen. De veerkracht van de huid loopt terug. Maar ook wordt de huid dunner en minder elastisch. En daardoor krijg je rimpels. Met te veel suiker eet je jezelf oud"

Rimpels van de suiker?

02:24

Challenge

Twee huidtherapeuten van de DermaClinic laten een maand lang (toegevoegde) suikers en bewerkt voedsel staan. Op het Instgramaccount van de kliniek is hun voortgang te volgen.