Four Weddings and a Funeral

Een vervolg maken op een succesvolle film: is dat verstandig?

05 maart 2019 18:01 Aangepast: 06 maart 2019 08:46
15 maart verschijnt het vervolg op Four Weddings and a Funeral. Beeld © Getty Images

In 1994 was het een absolute kaskraker: de film Four Weddings and a Funeral. Jaren later komt de cast opnieuw bij elkaar voor een vervolg. Maar is dat eigenlijk wel zo'n goed idee? "Soms haalt het iets van de magie af."

Grote sterren als Andie MacDowell en Rowan Atkinson zaten erin, en voor Hugh Grant betekende het zelfs zijn grote doorbraak. Four Weddings and a Funeral was een megasucces in de jaren '90, en is anno 2019 nog steeds een begrip. Ter ere van Red Nose Day – een dag in Groot-Brittannië waarop geld wordt ingezameld voor het goede doel – verschijnt er binnenkort een remake.

Weinig toe te voegen

Maar is dat als filmmaker eigenlijk een handige zet? Joram Lürsen, regisseur van onder andere Alles is Liefde, zou er zelf niet aan beginnen. "Als je film het goed heeft gedaan, wat heb je er dan nog aan toe te voegen? Het is heel moeilijk om dezelfde sfeer te creëren en om weer net zo goed en grappig te zijn als toen", vertelt hij aan EditieNL.

Lürsen denkt dat het publiek ook niet altijd zit te wachten op een remake. "Het is net als bij kleine kinderen: die willen ook altijd hetzelfde verhaaltje voorgelezen krijgen. Ik denk dat dat iets menselijks is."

Bekijk de teaser:

Benieuwd naar personages

Volgens filmrecensent Noa Johannes hangt het helemaal af van de film. "Bij sommige kaskrakers ben je benieuwd hoe het jaren later met de personages zou gaan. Zo vond ik het vervolg op Love Actually heel grappig om te zien."

Toch heeft ook zij sequels gezien waarbij ze dacht: had het nou maar niet gedaan. "Soms haalt het iets van de magie af. De films van Sex and the City vond ik bijvoorbeeld heel erg tegenvallen, terwijl ik mega-fan was van de serie. Ook het vervolg van Will & Grace trok me totaal niet", aldus Johannes.

Zelf oordelen? De film wordt 15 maart uitgezonden door de BBC.

`