Ga naar de inhoud
Misstanden

Honderd verwaarloosde honden weggehaald bij fokker in Deventer

Tijdens een controle bleken de honden van een fokker in Deventer er slecht aan toe te zijn. Beeld © Dierenbescherming

Een fokker in Deventer is honderd honden van verschillende rassen kwijt. De dieren zijn meegenomen door inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming omdat ze er slecht aan toe zijn.

Bij een controle eind februari is aan het licht gekomen dat een fokker in Deventer zijn honden zwaar heeft verwaarloosd. Honderd dieren zijn daarom door de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) bij hem weggehaald. Dat meldt de Dierenbescherming vandaag. 

Ontstoken wonden

Onder de honden waren onder andere Rhodesian Ridgebacks, Labradors, Witte Herders, Jack Russels en verschillende kruisingen hiervan. Veel van hen waren er slecht aan toe. Zo liepen er beesten rond met onverzorgde en ontstoken wonden. Ook hadden sommige honden pijnlijke heupproblemen, een onverzorgde en vervilte vacht en afwijkende ontlasting. Uit een analyse van de ontlasting bleek dat er honden bij zaten met de schadelijke darmparasiet Giardia.

Bang voor mensen

Een deskundige heeft vastgesteld dat het zeer slecht gesteld was met het sociale welzijn van alle honden in de fokkerij. De dieren vertoonden veel stress en waren erg bang voor mensen. Ook waren hun verblijven ernstig vervuild. De constructie van de hokken was niet in orde: er staken scherpe delen uit waaraan de dieren zich konden verwonden. Bovendien bleek de fokker niet in het bezit te zijn van de benodigde papieren.

Stoppen met fokkerij

De honden zijn in bewaring genomen door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Als het aan het Openbaar Ministerie in Zwolle ligt mag de fokker vanaf nu nooit meer dieren fokken en dieren verkopen.