Het aantal Nederlanders met overgewicht blijft maar toenemen. Om dit in de toekomst tegen te gaan, richten onderzoekers nu al hun pijlen op peuters. De Hogeschool van Amsterdam heeft nu een programma voor peuters ontwikkeld waardoor zij al heel jong met een gezonde leefstijl en gewicht bezig zijn. "Als wij niks doen, komen ze met croissants of pakjes drinken naar binnen."
Hoe vroeger je begint, hoe meer profijt je er later van hebt. Met die gedachte heeft de Hogeschool van Amsterdam een zogenoemd 'leefstijl-interventieprogramma' voor voorscholen ontwikkeld. "Uit de literatuur blijkt dat in de leeftijd van 2 tot 6 jaar de basis wordt gelegd voor een gezond leven. Ouders en ook voorscholen hebben een belangrijke rol in de beweging en de voeding van hun kind", zegt Nicole Toussaint, mede-onderzoeker van het interventieprogramma, tegen EditieNL.

Kinderen moeten bewegen
In samenwerking met Impuls Kinderopvang hebben Toussaint en haar mede-onderzoekers het programma 'losgelaten op pedagogisch medewerkers en de kinderen' om zo overgewicht en obesitas te voorkomen. "Het idee is dat het schoolplein in drie vlakken wordt verdeeld waardoor kinderen op verschillende manieren in beweging komen. De eerste resultaten zijn positief; de gezonde levensstijl die ze nu meekrijgen, nemen ze mee in hun verdere leven."
Sylvia Ruijter is als pedagogisch medewerker bij Impuls twee jaar geleden met het programma begonnen. Hierdoor is haar schoolplein voortaan ingedeeld in drie zones: eentje waar de kinderen kunnen fietsen, een waar ze klimmen en klauteren en een derde waar ze in het zand kunnen spelen. "Kinderen moeten allemaal bewegen", zegt Ruijter tegen EditieNL."Voorheen was dat anders. Toen waren er altijd wel een aantal die er verloren bij liepen. Dat gebeurt nu niet meer."

Alle alarmbellen gaan af
Het is dus niet alleen van belang dat de peuter zelf een gezonde levensstijl krijgt aangeleerd, maar ook de ouders moeten geïnstrueerd worden, zegt Ruijter. "Ouders worden ook bewuster. We hebben workshops en we gaan met de ouders in gesprek. Dat leidt wel tot discussies, omdat ouders vaak moeite hebben met 'nee' zeggen. Wil een kind een broodje chocopasta, dan zeggen wij 'nee'. Bij ouders blijven kinderen langer doorzeuren."
Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu, vindt de aandacht voor gezondheid op jonge leeftijd 'een logische en goede ontwikkeling'. Al wil ze wel nuanceren dat 'niet gelijk alle alarmbellen' moeten afgaan als je peuter wat zwaarder dan gemiddeld is. "Peuters fluctueren in gewicht en ze bewegen nu eenmaal gewoon minder. Dat trekt later vaak wel recht met goede voeding."