Ga naar de inhoud
Wildgroei aan coaches

Voor elke levensvraag een coach: 'Ik leer mensen dat stilte rust geeft'

Gaby Hutjes werkt sinds anderhalf jaar als wandel- en stiltecoach.

Wie wel wat hulp kan gebruiken bij grote levensvragen, van plan is een carrièreswitch te maken of tegen een burn-out aanzit, kan een coach nemen. In Nederland stikt het tegenwoordig van dit soort hulp. Beroepsorganisaties spreken van coach-wildgroei en willen dat er een speciaal keurmerk komt.

Een kleurencoach, lachcoach, natuurcoach, wandelcoach, stiltecoach, lichtcoach, seniorencoach en klimaatcoach: je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er tegenwoordig hulp bij krijgen. De coaches poppen in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Waar er vijf jaar geleden nog zo'n 38.000 mensen hun diensten aanboden, zijn er nu bij de Kamer van Koophandel al zo'n 63.000 coaches aangemeld. Dat is een stijging van maar liefst 66 procent.

Duidelijk keurmerk

Een wildgroei, zo noemen beroepsverenigingen het. Volgens StiR, een onafhankelijke stichting voor professioneel begeleiders in Nederland, heeft de groei aan coaches met de conjunctuur te maken. "In de crisis werden het er heel veel", legt Marieke Bendeler van StiR uit aan EditieNL. "Er is niet alleen een wildgroei aan coaches, maar ook aan keurmerken en beroepsverenigingen. Wij willen dat er een duidelijk keurmerk komt."

Bendeler benadrukt hoe belangrijk het is dat een coach verstand van zaken heeft. "Als een coach werkt met iemand die tegen depressie aan zit en hij weet niet precies wat-ie moet doen, en de verkeerde vragen stelt, dan raakt iemand alleen maar meer in de put." Beroepsorganisatie International Coach Federation (ICF) vindt ook dat het beroep coach een beschermde titel zou moeten worden.

Een
Lees ook:
Een huisdier om van je depressie af te komen? 'Een dier oordeelt niet'

Stiltecoach

Gaby Hutjes werkt sinds anderhalf jaar als wandel- en stiltecoach. "Op een plezierige manier laat ik mensen ontdekken dat stilte fijn is en dat je die ook in jezelf kan opzoeken. Ze leren beter te ontspannen en antwoorden te vinden op levensvragen. Ik werk bijvoorbeeld met mensen die overbelast raken of na een burn-out merken dat de maatschappij veel van ze vraagt", vertelt ze aan EditieNL.

Om haar cliënten te helpen, neemt Hutjes ze mee de natuur in. "Vaak zoek ik rustige plekken op. Maar ook als er bomen worden gekapt en er juist veel herrie, is het mogelijk contact met jezelf te maken. Een enkele wandeling kan al effect hebben, maar voor het beste resultaat raad ik aan toch vijf à zes wandelingen te doen."

'Gaat om het gevoel' 

Hutjes – zelf aangesloten bij beroepsvereniging Groene Zorg – kan zich voorstellen dat het voor de klant soms moeilijk kan zijn om tussen alle coaches het kaf van het koren te scheiden. "Mensen moeten zelf ontdekken met wie ze een klik hebben en wie hen goed kan helpen. Maar ja, dat heb je met psychologen ook. Uiteindelijk gaat het toch om het gevoel dat je bij die persoon hebt."

Bekijk de video hier:

02:40