Games

Kinderen spelen massaal 16+ game Apex Legends: 'Fortnite? Nee, je moet dit spelen'

04 maart 2019 14:31 Aangepast: 04 maart 2019 18:44
Wesley vindt 'de wapens stoerder' van Apex Legends dan die van Fortnite Beeld © EditieNL

Was vorig jaar nog zo’n beetje elke tiener in de ban van de game Fortnite, sinds een maand is hiervoor de gratis online game Apex Legends in de plaats gekomen. Anders dan Fortnite, dat voor 12 jaar en ouder bestemd was, wordt Apex Legends Aangeraden aan spelers van boven de 16 jaar. Wesley (10) is fan van Apex Legends omdat het 'realistischer is dan Fortnite'.

Het gratis online spel Apex Legends - dat zich afspeelt in een toekomstige wereld waar zestig spelers elkaar moeten uitschakelen totdat er één team overblijft - werd op 4 februari zonder vooraankondiging uitgebracht. Drie dagen na de lancering speelden al zo’n 10 miljoen mensen deze game.

Realistischer en stoerder

Onder hen was een vriendje van Wesley (10) uit Eindhoven, die tegen Wesley zei: 'Speel je Fortnite? Nee, je moet Apex Legends doen!'. "Sindsdien is Apex Legends het normaalste woord in ons huis", zegt moeder Tamara Peek tegen EditieNL. " Wesley was al gek op Fortnite, maar hij vindt deze game realistischer en ook vindt hij 'de wapens stoerder', dus leuker voor hem."

Wesley speelt in volle concentratie Apex Legends Wesley speelt in volle concentratie Apex Legends

Een groot verschil tussen Fornite en Apex Legends is de leeftijdsindicatie. Fornite ‘mag’ vanaf 12 jaar worden gespeeld, terwijl Apex Legends van PEGI (de Europese ‘kijkwijzer’ voor games, red.) het label 16 heeft gekregen. "Een game-ontwikkelaar moet een vragenlijst invullen, onder meer of de beelden realistisch of tekenfilm-achtig zijn. Daar komt een bepaalde rating uit. De rating is een advies voor ouders, zodat ze kunnen inschatten of hun kind wel of niet tegen de inhoud van het spel kan", zegt Harry Hol, gamespecialist van Bureau Jeugd en Media tegen EditieNL.

Alsof ze tikkertje spelen

Volgens Hol is het grootste verschil met Fortnite, dat de speler in Apex Legends op realistischer uitziende personages schiet. "Maar omdat het spel multiplayer is, voelt het voor veel gamers alsof ze tikkertje spelen en zeker niet alsof ze echte mensen doodschieten. Ik denk dat de emotionele lading van de beelden daardoor niet enorm groot is. Ik denk dat als kinderen Fortnite aankunnen, ze dit ook wel kunnen spelen."

Moeder Tamara heeft samen met haar zoon Wesley het spel gedownload en bekeken toen bleek dat Wesley eigenlijk te jong was voor de game. "Ik vind het niet erger dan Fortnite", zegt Tamara Peek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Gamen en (bijna) niet meer naar school: Dylan leeft de droom van elke 16-jarige

Boos, druk en verdrietig

"Bovendien weet hij dat het maar een spel is. Hij is hoogbegaafd, dus ondanks dat hij erg jong is, kan hij het prima aan. Hij houdt zich aan de regels die we samen hebben opgesteld: geen grove taal gebruiken, geen mensen wegpesten en als hij met volwassenen in een team komt, moet hij zijn koptelefoon uitzetten zodat hij niet met ze kan praten. Dat doet hij altijd netjes", zegt Tamara Peek.

Volgens Harry Hol is het heel verstandig als ouders zoals Tamara weten wat het spel inhoudt en regels stellen 'zodat ze kunnen afbakenen wat wel en niet bij hun kind komt'. "Bovendien zit er een competitief element in de game, dat voor boosheid, drukte en verdriet kan zorgen bij kinderen. Ook kan een kind last krijgen van nachtmerries. Het zijn vaak kortetermijneffecten, maar die kunnen wel vervelend zijn voor een kind."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore