Het volume op de oortjes of koptelefoon van je kind staat vaak te hoog. Dat komt vooral door omgevingsgeluid; als dat storend is, zetten ze het geluid ongemerkt steeds hoger. VeiligheidNL start vandaag een campagne om ouders hier bewust van te maken.
94 procent van de kinderen tussen de 10 en 15 jaar maakt gebruik van een koptelefoon of oortjes. En die gebruiken ze veel. Per week kijken kinderen gemiddeld acht uur naar filmpjes, en zijn ze zeven uur bezig met games of luisteren.

"Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen hierdoor gehoorbeschadiging hebben opgelopen", zegt Saskia Kloet van VeiligheidNL tegen Editie NL. "Vaak zitten ze achter de tablet of hun telefoon. Als er tegelijkertijd gekookt of gestofzuigd wordt, of de tv staat aan, draaien ze het volume steeds hoger."
Test het zelf
VeiligheidNL adviseert in een nieuwe campagne, die vandaag start, om het geluidsniveau als ouder te controleren. "Zet bijvoorbeeld de geluidsbegrenzer aan, of laat je kind een 'noise cancelling' koptelefoon gebruiken." In het laatste geval benadrukt Kloet dat je deze geluiddempende apparatuur nooit in het verkeer moet gebruiken.
Speciaal voor de campagne is er een online tool ontwikkeld, waarin kinderen en volwassenen zelf kunnen ervaren wat het verschil is tussen veel of weinig omgevingsgeluid.
Vaker kinderen met piep in de oren
Jan van der Borden is al dertig jaar KNO-arts en ziet steeds vaker kinderen met een piep in hun oren. "Dat had je vroeger niet. De kans is groot dat dit door oordopjes komt", zegt hij tegen Editie NL.

Toch is het volgens de arts lastig om te zeggen wanneer het geluid schadelijk is. "Je kunt het vergelijken met een gebit. De een heeft sterkere tanden dan de ander. Met het gehoor is dat precies hetzelfde."
'Kort of lang, het is even schadelijk'
Volgens Van der Borden maakt het niet uit hoelang je naar hard geluid luistert. "Kort of lang, het kan even schadelijk zijn. Daarom raad ik, net als VeiligheidNL, aan om op alle apparaten een geluidsbegrenzer te zetten. Helaas corrigeren ouders de kinderen niet altijd, omdat ze zelf ook al een beetje doof zijn."
Ook al lijkt het nu misschien alsof jouw kind nergens last van heeft, op de lange termijn kan het luistergedrag wel degelijk schadelijk zijn. "Het is goed mogelijk dat ze over 10 of 30 jaar minder goed gaan horen."