Ga naar de inhoud
Monnikenwerk

Rotterdammer bouwt Droomvlucht na met Legosteentjes

Beeld © YouTube | geminicasper

In een slaapkamer in het huis van Casper van Eijkelenburg uit Rotterdam staat een 14 meter lange reconstructie van de Droomvlucht. De man heeft al jaren een fascinatie voor de Efteling-attractie en is al twee jaar aan het bouwen. De hobbyist hoopt over een jaar klaar te zijn.

Ruim twee jaar geleden begon Casper met het bouwproject, maar het idee voor de miniatuur Droomvlucht ontstond twintig jaar geleden al. "Per toeval kreeg ik een rondleiding achter de schermen van de Droomvlucht, toen de attractie nog geopend moest worden. Na gesprekken met een ontwikkelaar van de attractie en een documentaire over de Droomvlucht besloot ik een poging te doen om hem na te maken", zegt Casper van Eijkelenburg tegen Editie NL. 

Maar die poging strandde na een paar maanden. "Ik miste te veel onderdelen om het project tot een succes te maken", vertelt Casper. Toen hij drie jaar geleden tijdens een verhuizing de schetsen tegen kwam, begon het toch weer te kriebelen. "Ik besloot om het nog een kans te geven."

75.000 steentjes in de rails

In al die jaren had Lego ook niet stilgezeten en waren er elfjes, trollen en hele computerbesturingssystemen bijgekomen. "Ik vond het een mooie uitdaging om het weer te proberen. Een huisje bouwen van Lego is best leuk, maar hierin kun je toch echt meer je ei kwijt."

En zo geschiedde. Casper gaf duizenden euro's aan steentjes uit en inmiddels staat er een 14 meter lange baan. "Je kunt de kamer bijna niet meer in", lacht hij. "Alleen al in de rails zitten 75.000 onderdelen." 

50 keer in de Droomvlucht

Het resultaat is indrukwekkend. De attractie is tot in de kleinste details nagemaakt. "Ik heb ook veel vergelijkingsmateriaal. Ik denk dat ik wel vijftig keer in de droomvlucht heb gezeten, en ik heb alles gefotografeerd." 

Casper denkt dat hij nu nog een jaar nodig heeft. "Uiteindelijk moeten de karretjes, net als in de echte Droomvlucht, zelfstandig ronddraaien, starten en van snelheid veranderen."

Daan
Lees ook:
Daan (17) bouwt World Trade Center na: 'Hopelijk komt het ooit in New York te staan'

'Mooiste compliment al gehad'

Wat de Efteling zelf van zijn werk vindt, dat weet Casper niet. "Maar eigenlijk is dat ook niet belangrijk. Het allermooiste compliment heb ik al binnen. De zoon van ontwerper Ton van de Ven, die helaas is overleden, heeft mij een bericht gestuurd en gezegd dat hij de video geweldig vond."

De zoon van Van de Ven vertelde ook dat als zijn vader nog had geleefd, dat hij het fantastisch had gevonden. "Dat is natuurlijk de kers op de taart. Het is de mooiste waardering die ik voor dit persoonlijke project kon krijgen."