Ga naar de inhoud
'Geen feiten, maar meningen'

Mats verzet zich op Instagram tegen 'linkse indoctrinatie' voortgezet onderwijs

Beeld © Editie NL

De 18-jarige Mats Nelisse uit Schiedam vindt dat leraren op een te linkse manier les geven. Dat was de vwo-leerling zo zat, dat hij het Instagram-account 'Linkse Indoctrinatie NL' oprichtte. Op de pagina, die al bijna 8000 volgers heeft, kunnen andere scholieren hun ervaring delen.

Mats heeft een duidelijk doel voor ogen: "Ik heb het Instagram-account opgericht, omdat ik iets wil doen aan de eenzijdigheid in het Nederlandse onderwijs." De scholier vindt onder meer dat leerlingen niet wordt geleerd om kritisch na te denken en een eigen mening te vormen.

Dat dat nu niet gebeurt, is volgens hem een gevolg van de linkse manier van lesgeven. Een methode waarin rechts denkende leerlingen worden buitengesloten. "Rechtse leerlingen worden in een hokje geplaatst."

'Geen feiten, maar meningen'

Volgens Mats leggen leraren op zijn school scholieren systematisch een linkse mening op "De filosofiedocent is bijvoorbeeld een voorstander van het basisinkomen. Het doet er niet toe of ik voor of tegen ben, maar hij vertelt dat dit moet worden ingevoerd. Dat is een mening, geen feit."

En dus richtte hij iets meer dan een week geleden 'Linkse Indoctrinatie NL' op. Op de pagina plaatst hij meer van dit soort voorbeelden. "Het valt me op hoeveel berichten ik ontvang van andere scholieren en van mensen die inmiddels aan het studeren zijn. Die laatsten zeggen dat het kwartje nu valt en dat ze het goed vinden dat ik dit aan de kaak stel."

'Niet onschuldig'

Jelmer Evers geeft les op een andere school, werd twee keer genomineerd voor de Global Teacher Prize, en noemt de pagina zorgelijk. "Het staat voor een ontwikkeling van de laatste jaren, waarin rechtse mensen leraren continu in een links frame duwen", zegt hij tegen Editie NL. "Dit lijkt misschien onschuldig, maar staat zeker niet op zichzelf. De autonomie van leraren wordt aangevallen."

Volgens Evers belichten docenten juist verschillende standpunten tijdens hun lessen, om scholieren te leren om hun eigen mening te ontwikkelen. "Ik vertel mijn leerlingen altijd dat ze vragen kunnen stellen bij iets dat in de boeken staat. En we leren leerlingen om kritisch te onderzoeken waar bronnen vandaan komen."

'Leraren dringen hun ideologie niet op'

Evers benadrukt dat het belangrijk is dat leerlingen zoals Mats hun eigen mening kunnen verkondigen, maar er zijn volgens hem sommige dingen waar je het simpelweg niet over oneens kunt zijn. "Als iemand zegt dat klimaatverandering niet waar is, dan klopt dat gewoon niet. Ook de Holocaust kun je niet ontkennen."

Leraren moeten volgens hem neutraal zijn en leerlingen mogen verschillende gedachten hebben. "Daar staan ze vrij in. Maar wij geven les in wat wetenschappelijk waar is. Dat docenten linkser zijn, klopt misschien wel. Maar dat ze hun ideologie opdringen, is gewoon niet waar."

Reacties LAKS en de VO-Raad

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) laat aan Editie NL weten dat ze meer geluiden horen van leerlingen die het hebben over links onderwijs, maar dat er geen meldingen of klachten zijn binnengekomen.

De VO-raad zegt dat de discussie over politieke vooringenomenheid nauwelijks speelt. "In ons onderwijsstelsel is ruimte voor scholen die vanuit geloofsovertuiging of vanuit een specifieke pedagogisch-didactische visie invulling geven aan het onderwijs. Deze veelkleurigheid is een kracht van het Nederlandse onderwijs, omdat het ouders en leerlingen wat te kiezen geeft." Ook benadrukt de raad dat onderwijs mensenwerk is dat opvattingen en overtuigingen soms zullen doorklinken in de les. "Dat hoeft niet erg te zijn als meningen niet gebracht worden als feiten en als leerlingen worden uitgedaagd de lesstof kritisch te onderzoeken."

Bekijk de video hier:

02:23