Ga naar de inhoud
Dagje uit

Sprookjeswonderland bijna volledig rookvrij: en de rest van de pretparken?

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Vanaf komend pretparkseizoen is Sprookjeswonderland Enkhuizen, op een aantal afgelegen rookzones na, volledig rookvrij. Vorig jaar nam Avonturenpark Hellendoorn al dezelfde maatregel. Hoe staat het er in de andere grote attractieparken voor? Editie NL zocht het uit.

"Er is een hele grote maatschappelijke discussie gaande met betrekking tot roken, en dan met name in de buurt van kinderen", vertelt directeur van Sprookjeswonderland Matthijs De Vries. "De afgelopen jaren hebben we steeds meer delen van het park rookvrij gemaakt. Nu draaien we het om: je mag nergens roken, tenzij er duidelijk staat dat het wel mag."

Roken
Lees ook:
Roken in wachtrij bij attractieparken voortaan verboden

De rookzones zijn zoveel mogelijk afgeschermd en liggen op doodlopende paadjes. "Kinderen zullen er, tenzij ze het actief op zoeken, niet mee geconfronteerd worden." De Vries denkt dat de rookruimtes in de toekomst helemaal zullen verdwijnen. "We denken dat de meeste mensen er klaar voor zijn."

Rookzones, sigarettenautomaten en vakantiehuisjes

Of andere grote parken meegaan in het beleid van Sprookjeswonderland, daar twijfelt de directeur aan. "Er zal zeker een discussie op gang komen, maar ik denk niet dat ze staan te trappelen. Dat zag je ook met het rookverbod in de wachtrij. Die kwam redelijk laat, omdat de angst er is dat het bezoekersaantal terug zal lopen.

De hoogste tijd om, zo vlak voor de aftrap van het nieuwe pretparkseizoen, te kijken hoe het ervoor staat met het rookbeleid van andere grote parken in Nederland.

De Efteling: 'Voor sommige gasten hoort een sigaret erbij'

In het pretpark in Kaatsheuvel zijn alle wachtrijen en alle binnenruimtes rookvrij. Ook worden in het park en bij de verblijfsaccommodaties geen sigaretten of rookwaren meer verkocht.

Maar rookvrij, daar denkt de Efteling nog niet aan. "De Efteling wil een plek zijn waar iedereen kan ontsnappen aan de zorgen van alledag, een natuurrijke omgeving waar de hele familie zich thuis voelt. Voor een deel van onze gasten hoort daar een sigaret bij." Zolang andere gasten er geen hinder van ondervinden, wil het park het roken niet verbieden.

Kwart
Lees ook:
Kwart van kinderboerderijen is nu rookvrij: 'Het kost gewoon tijd'

Duinrell: sigaretten te koop op het vakantiepark

Een woordvoerder van Duinrell laat weten dat in het attractiegedeelte, het bijbehorende vakantiepark en het Tikibad een streng rookbeleid wordt gevoerd. In wachtrijen, het zwembad en op overdekte plekken mag niet worden gerookt. Ook in de accommodaties geldt een rookverbod.

Maar aan een algeheel rookverbod wordt niet gedacht. "Op ons vakantiepark verblijven gasten soms wel een week. We willen met iedereen rekening houden. Rokers en niet-rokers." Op het attractiepark worden geen sigaretten verkocht. In de supermarkt bij de vakantiehuisjes kunnen gasten wel sigaretten kopen.

Walibi Holland: 'Roken in de openbare ruimte mag'

In Walibi mag, net als in alle andere parken die lid zijn van de Club van Elf, in wachtrijen en binnen niet gerookt worden. "Maar het is een dagje voor het hele gezin, en we sluiten niemand uit."

Avonturenpark Hellendoorn: 'Rookvrij bevalt goed'

"Wij hebben vorig jaar het roken in het park al verboden, met uitzondering van drie rookzones." In 2017 werd roken, net als in veel andere parken, al verboden in alle wachtrijen. "Vorig jaar vonden we dat de tijd rijp was voor een algeheel verbod."

Volgens een woordvoerder zouden sommige bezoekers voor die tijd niet goed op de hoogte zijn van het gedeeltelijke rookverbod. "En je kunt je afvragen waar een wachtrij begint en eindigt. Dat is te verwarrend. Omdat we onze verantwoordelijkheid voelen naar jonge bezoekers toe, hebben we het rookverbod ingesteld. Het bevalt goed."

Attractiepark Toverland: 'We stimuleren het niet'

In Toverland in Sevenum mogen bezoekers binnen en in de wachtrijen niet roken. "Op alle andere plekken buiten mag gewoon gerookt worden." Een woordvoerder laat aan Editie NL weten dat het voorbeeld van Sprookjeswonderland en Hellendoorn bij de directie onder de aandacht zal worden gebracht. "Op basis van anderen, kijken we wat we doen."

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op rookverbod pretpark: 'Alsof je je moet schamen omdat je een sigaret opsteekt'

Net als sommige andere parken laat Toverland weten dat het rookbeleid een lastige kwestie is. "We willen dat iedereen lekker kan ontspannen. Voor de één is dat met een sigaret, voor de ander zonder. We verbieden het niet, maar stimuleren het ook niet." In het park worden geen sigaretten verkocht.

Attractiepark Slagharen: 'Rookvrij nu niet aan de orde'

In de attracties, wachtrijen, overdekte ruimtes, het waterpark en de accommodaties in Slagharen mag niet gerookt worden. Ook worden er in het hele park geen sigaretten verkocht. "In de open lucht mag gewoon gerookt worden", laat een woordvoerder weten. "We kijken altijd hoe de maatschappelijke discussie zich verder ontwikkelt, maar op dit moment is helemaal rookvrij niet aan de orde."

Kinderpretpark Juliana Toren: 'Enkuizen op de voet volgen'

Ook in Juliana Toren mag in wachtrijen en attracties niet worden gerookt. Ook op horecapunten, inclusief het terras, mag niet worden gerookt. "We zijn zones aan het ontwikkelen waar we rokers naartoe proberen te sturen. Het gaat om gebieden in het park waar je mag roken en als niet-roker weet dat er gerookt wordt", laat een woordvoerder weten. 

In het pretpark worden sigaretten verkocht. Ook hier geldt: "Er is een grote doelgroep die rookt en we willen geen mensen uitsluiten." De woordvoerder zegt dat de ontwikkelingen in Sprookjeswonderland in Enkhuizen op de voet zullen worden gevolgd."