Muziek

Helpt 'Hou je bek en bef me' van MEROL jongeren om opener te zijn over seks?

27 februari 2019 13:57 Aangepast: 27 februari 2019 18:45
Still uit de videoclip. Beeld © MEROL

We kennen MEROL nog van de nummers 'Lekker met de meiden' en 'Kerst met de fam'. Nu heeft ze een nieuwe hit te pakken met de fijne titel 'Hou je bek en bef me'. Ze hoopt met het liedje meer openheid over seks onder jongeren te bereiken. Gaat dit helpen?

"Ik wil graag dat we opener over seks praten. Muziek kan daarbij helpen", zegt MEROL tegen Editie NL. "Door catchy liedjes denk ik dat jongeren zich er minder bewust van zijn dat het beestje bij de naam wordt genoemd. Als ze de tekst meezingen kan dat al helpen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Merol lanceert lied Hou je bek en bef me op 3FM

En die tekst liegt er niet om. 'Dus door je knieën, dan blijf ik staan. Ik wil je nu, het is tijd. We praten wel verder aan het ontbijt', zo klinkt het. Behoorlijk gedetailleerd, en dat is waar het volgens de zangeres precies om gaat. "Op het gebied van seks mogen jongeren best wat meer weten. Anders gaan ze toch wel op zoek en dan komen ze op porno uit. Iconen en muziek zijn belangrijk om dit meer bespreekbaar te maken."

'Seks is lekker en leuk'

Opvallend is dat de rol van mannen en vrouwen in de videoclip wordt omgedraaid. "Vaak zie je schaars geklede meiden, die worden neergezet als lustobject", legt MEROL uit. "Mannen zingen vaker over wat ze willen en het is goed om daar een keer iets tegenover te zetten."

Toch hoeven jongens volgens de zangers niet braver te worden. "Als het gaat over seks bij jongeren in het algemeen, wordt altijd gewaarschuwd voor veilige seks en soa's. Maar het gaat niet over hoe lekker en leuk het is. De reacties die ik krijg op het liedje laat zien hoe preuts we allemaal nog zijn." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom jongeren steeds later aan seks beginnen

'Een aanleiding om verder te praten'

Yuri Ohlrichs, seksuoloog van Rutgers, denkt niet dat preutsheid het grootste probleem is. "Wat ik merk is dat jongeren vooral voorzichtiger zijn geworden, omdat alles gefotografeerd en opgenomen kan worden. Naakt douchen in de sportschool zit er niet meer in." 

De seksuoloog vindt het goed dat MEROL de rollen omdraait. "Als meisje mag je nu ook zeggen: 'laten we ophouden met kletsen en het gaan doen.' MEROL stelt rolpatronen aan de kaak. Zo'n video en tekst zijn goud waard, omdat het een aanleiding is om verder te praten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore