Ga naar de inhoud
Dure behandeling

Zieke Geuko (6) onderweg naar de VS: 'Hij heeft dit zo verdiend'

Vandaag is de dag: Geuko gaat naar de VS Beeld © Facebook Adventure Geuko van Lang

Geuko raakte in de zomer van 2016 van de een op de andere dag verlamd. Hij bleek een zeldzame polio-achtige ziekte te hebben. Alleen een dure intensieve behandeling in de VS zou kunnen helpen. Na een succesvolle inzamelingsactie was er genoeg geld voor de behandeling van minimaal acht weken.

Geuko (6) en zijn vader Gert Jan van Lang vliegen woensdag naar Baltimore, waar Geuko een behandeling ondergaat voor het zeer zeldzame Acute Flaccid Myelitis (AFM), een polio-achtige ziekte. "Het gaat echt gebeuren", schrijft vader Gert Jan van Lang op Facebook. "Al meer dan dan twee jaar vechten wij voor Geuko en voor de behandeling die hij zo verdiend heeft en eindelijk is het zover!"

Niet zelfstandig ademen

Vier jaar geleden voelde Geuko uit Winschoten zich ineens niet zo lekker. Hij stond aan het bed van zijn ouders met hoofdpijn en zei dat hij niet meer kon lopen. Hoewel zijn ouders aanvankelijk dachten dat het uiteindelijk allemaal wel zou meevallen, bleek Geuko te lijden aan het uiterst zeldzame AFM. Binnen 48 uur functioneerden Geuko's ledematen niet meer en kon hij niet meer zelfstandig ademen.  

Zieke
Lees meer:
Zieke Geuko (6) kan eindelijk naar de VS voor behandeling

De ouders van Geuko gingen op zoek naar specialisten met veel kennis over de ziekte. Alleen in de Verenigde Staten zijn er speciale onderzoeksteams met de ziekte bezig, nadat er een aantal gevallen van AFM bekend werden. Eerder leverde een behandeling van ruim 450 dagen in Duitsland geen resultaat op, en dus bleef een behandeling in Baltimore als enige strohalm over.

Landelijke bekendheid

De behandeling van Geuko in de VS zou zo'n 270 duizend euro gaan kosten. Door het tv-programma 'Je Geld of Mijn Leven' van de EO kreeg Geuko  landelijke bekendheid, waarna het de ouders van Geuko lukte om een groot deel van het bedrag op te halen.

Geuko en zijn vader Gert Jan blijven in ieder geval acht weken in Baltimore.

Zeldzaam
Lees ook:
Zeldzaam virus verlamt 4-jarige Geuko van de een op andere dag