Ga naar de inhoud
Veilig (ver)kopen

Pas op voor Marktplaats-overvaller: zo zorg je dat je veilig bent

Vier tot vijf keer per maand vindt in Nederland een Marktplaats-overval plaats

Vorig jaar werden maandelijks zo'n vier of vijf mensen die spullen kochten of verkochten via Marktplaats overvallen. Ook gisteren ging het mis; een vrouw in Helmond werd op een gewelddadige manier beroofd. "Check de (ver)koper via Google, social media en internetfora", raadt de advertentiewebsite aan.

Op klaarlichte dag werd een vrouw in Helmond gisteravond overvallen in haar eigen huis. Ze had op Marktplaats een Rolexhorloge te koop gezet voor duizenden euro's. Twee jongemannen reageerden op de advertentie, al bleken ze niet van plan voor het horloge te betalen. Ze drukten een pistool tegen haar hoofd en eisten het horloge mee te nemen. In het huis waren ook kleine kinderen.

Vier tot vijf keer per maand

Zo'n Marktplaats-roof is niet zeldzaam. Vorig jaar kreeg de politie er vier tot vijf keer per maand een melding van. Ook dit jaar ging het al mis. Zo werden er in januari twee adverteerders in Rotterdam overvallen met een mes, waarbij een telefoon en geld werden buitgemaakt. In Amsterdam werd afgelopen maand een man overvallen met een vuurwapen, nadat hij een dure camera had aangeboden op Marktplaats.

ˈIeder geval is er een te veelˈ

Marktplaats laat aan Editie NL weten het vreselijk te vinden wat er is gebeurd. "We hopen dat het naar omstandigheden goed gaat met de vrouw en haar familie. Wij werken samen met de politie om te zien welke informatie wij kunnen achterhalen, om te ontdekken wat er is gebeurd en wat wij kunnen bijdragen aan het onderzoek. Incidenten zoals in Helmond komen gelukkig zelden voor, maar ieder geval is er een te veel."

Marktplaats
Lees ook:
Marktplaats en NVWA werken samen tegen illegale producten

Bescherm jezelf

Volgens de politie kun je de kans dat jij beroofd wordt, ook zelf kleiner maken. "Het is altijd zaak om als verkoper goed op te letten, vooral met dure merken", vertelt woordvoerder Bart Vaessen van politie Oost-Brabant aan EditieNL.

Vaessen raadt aan om altijd af te spreken op een locatie die veilig voelt, bij voorkeur op een drukke plek. "We raden niet zozeer af om thuis af te spreken, maar met luxe artikelen is het belangrijk om extra maatregelen te treffen." Daarnaast is het volgens hem belangrijk om niet zomaar je gegevens te delen. "Wees waakzaam en gebruik altijd je gezonde verstand. Kijk van tevoren goed met wie je zaken doet."

Tips van Marktplaats

Net als de politie waarschuwt ook Marktplaats: "Laat vragen, biedingen en betalingen altijd via 'Marktplaats Berichten' verlopen. Zo heb je gemaakte afspraken altijd bij de hand. Mensen met slechte bedoelingen willen zo min mogelijk sporen achterlaten en proberen onderling contact buiten Marktplaats te houden, bijvoorbeeld via WhatsApp."

Inspectie
Lees ook:
Inspectie onderzoekt illegale verkoop van anticonceptiepil op Marktplaats

Ook is het volgens Marktplaats belangrijk om te zorgen dat je een goed beeld hebt met wie je handelt. "Kijk bijvoorbeeld naar andere advertenties van de verkoper of hoe lang iemand geregistreerd is op Marktplaats. Controleer de gegevens op de website van de politie en check de (ver)koper bijvoorbeeld ook via Google, social media en internetfora. Deel nooit een kopie van je identiteitsbewijs of bankpas. Ook niet als de (ver)koper daar om vraagt."

Bekijk de video hier:

02:35