Waarschuwing

'Kinderboerderij is risico voor zwangere vrouw'

26 februari 2019 15:36 Aangepast: 26 februari 2019 17:32
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een goede hygiëne is belangrijk voor zwangere vrouwen. Dat je bijvoorbeeld de kattenbak beter niet kunt verschonen, dat weet bijna iedereen wel. Maar de Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland waarschuwt voor een ander risico: een bezoek aan de kinderboerderij.

Vooral in de periode dat er lammetjes worden geboren kun je de kinderboerderij als zwangere vrouw beter vermijden. Dit komt doordat aanstaande moeders extra gevoelig zijn voor bepaalde ziektes die zieke dieren, of dieren die in verwachting zijn, bij zich dragen.

Ook voor het ongeboren kind zou er sprake zijn van een gezondheidsbedreiging. "Bepaalde bacteriën kunnen sterfte van het kind of zelfs het overlijden van de zwangere vrouw veroorzaken", schrijft de vereniging op haar site.

Goed de handen wassen

Ook dieren die er gezond uitzien kunnen ziektes met zich meedragen en overdragen. "Het is daarom extra belangrijk dat zwangere vrouwen goed en regelmatig hun handen wassen", adviseert de vereniging. "Zelfs kleding die in aanraking is geweest met besmette dieren vormt een risico."

'Better safe than sorry'

Hans van den Kerkhof, van het RIVM, denkt dat de meeste vrouwen die in verwachting zijn, op de hoogte zijn van de risico's van de kinderboerderij. "Maar het is altijd goed om te waarschuwen."

Bij hem zijn er geen individuele gevallen bekend van vrouwen waarbij het contact met dieren, mest of andere stoffen heeft geleid tot sterfte of vroeggeboorte. "Hoe groot het risico precies is, is dan ook lastig te zeggen. Daarom geldt: 'better safe than sorry'."

Advies Vereniging Stads- en Kinderboerderijen Nederland:

  • U kunt tijdens de zwangerschap beter niet in de geitenwei en in de stallen komen. Geiten en schapen kunnen de parasiet toxoplasmose (ook wel bekend van de kattenbak), maar ook andere ziektekiemen bij zich dragen.

  • In het voorjaar worden er weer jonge geitjes en lammetjes geboren. Deze periode vormt voor zwangere vrouwen een extra risico. Wij adviseren u om niet in de kraamstal te komen.

  • Wij adviseren u om de geiten en schapen niet te aaien en contact met de mest, stro en voer te vermijden.

  • Vermijd ook contact met mest van andere dieren.

  • Was altijd goed uw handen met water en zeep na een bezoek aan de kinderboerderij of voordat u iets gaat eten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore