Zwaan op je bord

Zwanenjacht in Nederland: wat mag wel en wat mag niet?

25 februari 2019 16:28 Aangepast: 25 februari 2019 18:40
Afgelopen weekend werden er negen dode zwanen zonder borstspier aangetroffen.

Het lijkt erop dat er in Nederland volop op zwanen wordt gejaagd voor het vlees. Dit weekend werden er negen dode exemplaren aangetroffen waar de borstspier uitgesneden was. Jagen op zwanen mag echter niet zomaar, bovendien zijn de regels vaak onduidelijk. "Na het afschieten van een zwaan moet je snel papieren bij de politie regelen."

Afgelopen weekend werden er negen dode zwanen aangetroffen: zaterdag drie in Oud-Alblas en zondag maar liefst zes in Lexmond. Het lijkt erop dat de dieren afgemaakt zijn voor het vlees, want de borstspieren zijn eruit gesneden.

Zwanenjacht

Niet iedereen mag zomaar zwanen doodschieten; daar is een specifieke vergunning voor nodig. Wanneer er wel of niet geschoten mag worden is onduidelijk, laat voorzitter Gerrit de Boom van dierenambulance Vianen weten aan EditieNL. "Ook wij weten niet precies hoe het zit. Voor ons geldt nu dat we in ieder geval de ogen goed open moeten houden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodgeschoten en gedumpt: negen zwanen gedood in twee dagen

Het verschilt per provincie of een vergunning om zwanen af te schieten kan worden verschaft. Zo geldt er momenteel in Zuid-Holland een verbod, maar is een dergelijk papiertje in de provincie Utrecht wél te krijgen – mits er netjes van elke dode zwaan melding wordt gemaakt. "We zijn nu aan het onderzoeken of de gevonden zwanen zijn aangemeld", aldus De Boom.

Op je bord

Maar is dat zwanenvlees wel eetbaar? Volgens De Boom kun je de borstfilet inderdaad eten. Mary de Bruijn van cateringbedrijf Kook-Kunst heeft het weleens geproefd. "Ik vond dat ik het voor mijn bedrijf – dat draait om gerechten uit de Gouden Eeuw – een keer moest proberen."

Hoewel De Bruijn geen mensen kent die tegenwoordig nog zwaan eten, weet ze dat het gerecht in de middeleeuwen wel geregeld op tafel verscheen. "Niet bij iedereen; zwaan was voor mensen met status", legt ze uit. "Alleen de elite mocht zwanen kweken en eten. Gewone mensen kregen een boete als ze dat deden." Het vlees kon op verschillende manieren worden bereid. "Vaak werd het gevild en gegrild, of in z’n geheel gebakken. Vervolgens werd het weer in z’n verenkleed gehesen en op tafel gezet. Voor de sier, want het vlees was vaak niet te eten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlees van herten Oostvaardersplassen te koop, deel naar voedselbank

Oud vs. jong

Zelf proefde De Bruijn twee soorten zwanenvlees: een stuk van een oude, en één van een jonge zwaan. "De zwaan was heel mooi, maar had weinig vlees en was tranig. Niet te eten, eigenlijk. Ik heb het stuk bereid in rode wijn en met oude kruiden. Maar zelfs na heel lang laten sudderen was het nog niet echt lekker. In een kroketje was het net te doen." Over het jonge vlees is ze enthousiaster. "Dat was gewoon biefstuk, medium rare. Heerlijk!"

De Bruijn moest flink moeite doen om het vlees te krijgen. "Zwanenvlees is heel lastig verkrijgbaar. Ik moest echt een persoonlijke band met een jager opbouwen, anders lukte het niet. Hij moest vervolgens toestemming krijgen, en na het afschieten van de zwaan snel papieren bij de politie regelen om de zwaan te kunnen vervoeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore