Parijs 2024

Breakdance wordt olympische sport en daar is niet iedereen blij mee

22 februari 2019 11:06 Aangepast: 22 februari 2019 18:42
Breakdancer Duzk is wel blij dat zijn sport op de Olympische Spelen te is in 2024 Beeld © Editie NL

Breakdance wordt een olympische sport in 2024. Dat maakte de organisatie van de zomerspelen in Parijs bekend. Nederlandse dansers zijn verdeeld. "Het wordt zo commerciëler en sommigen denken dat dat breakdance als kunstvorm schaadt."

Danser Duzk is blij. "Ik vind het supertof dat breakdance nu officieel een olympische sport wordt. Dat opent veel deuren voor ons." De danser van de Eindhovense breakdancegroep The Ruggeds, die eigenlijk Andy heet, houdt van zijn sport. "De scene gaat hierdoor verbeteren en professionaliseren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Olympische doorbraak van breakdance

Dat is volgens Duzk nodig, omdat wedstrijden of battles niet genoeg opleveren om van te leven. "Als je wint, verdien je een paar honderd euro. Tja…", reageert hij. Met The Ruggeds treedt hij sinds twee jaar daarom ook op in het theater. "Nu het een olympische sport wordt, krijgen we meer aandacht van het grote publiek en gaan sponsoren zich melden.

Meer nieuwe sporten

Juist daarom zijn niet al zijn collega's in de danswereld zo positief als Duzk. "De sport gaat commerciëler worden en sommigen denken dat dat breakdance als kunstvorm schaadt. Het gaat voor hen niet om winnen of verliezen, maar om een verhaal vertellen. Ik denk dat het prima naast elkaar kan bestaan."

Naast breakdance zullen ook sportklimmen, golfsurfen en skateboarden op het olympische programma komen. Snowboarden ging hen jaren geleden al voor. "Dat doet de organisatie om een jonger publiek te trekken", weet sporttrendwatcher Gijsbregt Brouwer. "Ze moeten genoeg kijkers voor hen evenement weten te trekken, anders bestaan de Spelen over tien jaar misschien niet meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Breakdancer Toby (17) wil naar Olympische Jeugdspelen: 'Als ik dans zijn de zenuwen weg'

"Een noodgreep"

De nieuwe sporten kunnen ook van buitenaf op kritiek rekenen. Sportjournalist John den Braber staat er naar eigen zeggen dubbel in. "Ik snap dat ze met hun tijd mee willen gaan, maar dit lijkt een noodgreep. De Olympische Spelen moet niet met tijdelijke trends meegaan, maar zich op grote, traditionele sporten richten."

Als oud-wielrenner vindt hij het jammer dat fietsen en andere traditionele sporten door bijvoorbeeld breakdance minder ruimte krijgt op het vierjaarlijkse evenement. "Het gaat ook om de traditie. Voor een handballer of hockeyer is een Olympische medaille het hoogst haalbare. Dat zal voor een snowboarder of danser nooit zo zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindhovenaren dansen voor 9 miljoen kijkers

"Puur vanuit passie"

Sporttrendwatcher Brouwer denkt dat, net als bij het snowboarden, een deel van de dansers bang is dat de originaliteit vermindert en breakdance als kunst minder ruimte krijgt. Duzk niet. "Een breakdancer kan zowel commerciële producties maken als kunstproducties. Het een is om van te leven, het andere puur vanuit passie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore