Met getrainde hond

Meeuwenverschrikker verjaagt voor 100 duizend euro meeuwen uit Vlissingen

21 februari 2019 14:37 Aangepast: 21 februari 2019 14:37
Op de site van het bouwproject worden meeuwen iets vriendelijker benaderd Beeld © Scheldekwartier.nl

De gemeente Vlissingen heeft voor ruim 100 duizend euro de hulp ingeroepen van een meeuwenverschrikker. In het centrum van Vlissingen wordt namelijk een nieuw stadsdeel gebouwd, maar als een meeuw daar zijn nest maakt, moet de bouw meteen worden stilgelegd.

Vorig jaar heeft de gemeente Vlissingen al gezien hoe ver het kan komen: maar liefst 300 broedparen, oftewel 600 meeuwen plus hun jongen streken neer in Vlissingen. Omdat een meeuw een beschermde vogelsoort is, mogen de nesten niet worden weggehaald. Ook niet door bouwbedrijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Gezocht: levende vogelverschrikkers die ganzen moeten verjagen

Om te voorkomen dat de bouwwerkzaamheden aan het nieuwe Scheldekwartier in Vlissingen vanwege meeuwen moeten worden stilgelegd, heeft de gemeente nu de hulp ingehuurd van  Buijs Eco Consult, 'gespecialiseerd in meeuwenoverlast'. De kosten hiervan? 104.350 euro.

Niet zomaar een ton

"Ja, dat is zeker veel geld", zegt wethouder John de Jonge van Lokale Partij Vlissingen tegen EditieNL. "Maar als we geen maatregelen treffen, dan ligt de bouw straks stil en dat kost ons nog veel meer geld. Het is niet zo dat we zomaar 100 duizend euro uitgeven."

Vanaf vandaag tot ergens in september gaan de meeuwenverschrikkers aan de slag. "Er is een deel van het terrein afgezet waar de meeuwen zich kunnen nestelen. Op het bouwterrein loopt een groot deel van de dag mensen met getrainde honden rond om de meeuwen te verjagen", legt wethouder De Jonge uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore