Een verhaaltje voorlezen is spannend, moeilijk en voor sommige kinderen, haast niet te doen. Als alleen een hond luistert, zijn deze problemen ineens weg. In Den Haag wil Groep de Mos daarom dat bibliotheken de beschikking krijgen over zogenoemde voorleeshonden. Op een aantal scholen en in bibliotheken gebeurt dit al. Maar is dit 'kwispellezen' echt een wondermiddel? "Goed leren lezen is kilometers maken."
In Nijmegen, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek lezen kinderen al regelmatig voor aan een hond. En ook op de Johannesschool in Hillegom komt sinds kort eens in de week hond Keira langs om voorgelezen te worden. Schooldirecteur Bob van den Steenhoven is enorm enthousiast, net als zijn leerlingen. "We zijn na de komst van Kiera resultaten gaan meten, en we zien verbetering. Ouders zeggen zelfs dat kinderen nu thuis oefenen met voorlezen", zegt Van den Steenhoven tegen EditieNL.
'Ik haat school'
Van den Steenhoven kwam op het idee om een voorleeshond uit te nodigen nadat hij een artikel over het zogenoemde kwispellezen had gelezen. Op dit moment komt de hond langs in groep 4. "In die groep treedt de frustratie al op. Kinderen gooien letterlijk hun boek door de lucht en zeggen dingen als: 'ik haat school' of 'ik haat lezen, ik doe het niet meer'. Ze vinden voorlezen lastig of schamen zich. Een hond geeft motivatie, heeft geen oordeel. Hij geeft de kinderen vertrouwen."
Van den Steenhoven laat de kinderen nu acht minuten voorlezen aan de hond. Langer dan dat, bleek toch nog te lang voor de kinderen. "Het zijn kinderen die lezen lastig vinden. Maar we constateren dat zij vooruit zijn gegaan en het plezier in het lezen hebben teruggekregen. Dat is de essentie. Lezen is kilometers maken, maar je moet er wel plezier in hebben."
Leesvaardigheid verbeteren
De Haagse lokale partij Groep de Mos pleit er – na het zien van de successen in andere steden – nu voor dat Haagse bibliotheken ook een voorleeshond zouden moeten krijgen om zo de leesvaardigheid van de kinderen te verbeteren.

Mariëlle Beckers, orthopedagoog van Buro Bloei, is niet verbaasd dat het kwispellezen werkt. "Er worden behoorlijke eigenschappen aan dieren en kinderen toegedicht. Honden worden ook in therapie gebruikt. Dus ik snap dat het ook wordt ingezet voor lezen", zegt Beckers tegen EditieNL.
Over de eerste drempel
Toch vraagt Beckers zich af of kinderen daadwerkelijk beter gaan lezen als ze aan een hond voorlezen. "Om over de eerste drempel heen te komen, is het goed. Maar echt goed lezen is ontzettend veel lezen. Kilometers maken. En dat moet vooral thuis gebeuren. Een hond is leuk, maar die kun je niet mee naar huis nemen."
Als het aan orthopedagoog Beckers ligt, is het daarom verstandiger om meer te investeren in beter lees- en spellingsonderwijs. "Moet je zoveel kunst- en vliegwerk inzetten om kinderen aan het lezen te krijgen? Kinderen moeten leren dat sommige dingen nou eenmaal gewoon moeten."