In de genen

Supersportief en blauwe ogen? DNA-kit voorspelt toekomst van je baby

20 februari 2019 12:21 Aangepast: 21 februari 2019 07:35
Is dit een Noah of een Emma? Beeld © iStock

Wordt je baby later een echte doener of is het een denker? Wordt het een sporter? En – ook belangrijk – lust hij of zij later spruitjes? Met een nieuwe zogenoemde DNA-kit voor baby’s zouden nieuwsgierige ouders antwoord kunnen krijgen op deze vragen. Niet iedereen staat te springen om deze uitvinding. "Je stuurt je kind een bepaalde richting op terwijl dat misschien onterecht is."

Met de DNA-kit van Analyse Me, die op dit moment op de Negenmaandenbeurs wordt gepresenteerd, test je de oogkleur van je kind, of het bittere smaakstoffen kan proeven, of het kans heeft lactose-intolerantie te ontwikkelen, of hij een denker of een doener gaat worden én of je kind in het bezit is van het snelheidsgen.

Wangslijm van je  baby

Het werkt als volgt: je koopt voor 69 euro een kit en neemt wangslijm af van je baby. Het wangslijm stuur je vervolgens naar Analyse Me die de DNA-analyse uitvoert. Na drie tot vier weken krijg je de uitslag in de vorm van een animatievideo. "Mijn broer en ik geven volwassenen lifestyle- en voedingsadviezen op basis van hun DNA. Dat instrument vonden we iets te zwaar voor baby’s, dus hebben we er een speciaal voor baby’s ontwikkeld. Een ludiek kraamcadeau, dachten we", zegt Sander Bast van Analyse Me tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Vaderschapstest op Negenmaandenbeurs: 'Vrouwen doen de test vaak met hun minnaar'

De kits van Analyse Me kijken bij volwassenen naar 700 duizend genetische varianten, bij baby’s maar naar vijf. Bast: "Op basis daarvan kun je geen identiteit achterhalen. Over de oogkleur zeggen we bijvoorbeeld: 85 procent kans op bruine ogen, 14 procent groen en overig blauw. We willen eerlijk en transparant zijn in hoeverre je dit heel serieus kan nemen. Wij zeggen: je krijgt een idee hoe de toekomst gaat worden, maar pin je er niet op vast! Dit is een kraamcadeautje."

Pianoles in plaats van sport

Ondanks dit voorbehoud vindt Marieke van Dooren, klinisch geneticus van het Erasmus MC, deze kit 'echt te ver gaan'. "Het lijkt onschuldig, maar stel dat uit de test blijkt dat een kind minder geschikt is voor sport. Als een ouder dit serieus neemt en op pianoles laat gaan, stuur je je kind in een bepaalde richting. En misschien wel onterecht. Er zijn zoveel meer factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van een persoon. Het DNA is maar voor een klein deel bepalend."

Van Dooren is ook lid van de Vereniging Klinische Genetica Nederland. Volgens haar is deze beroepsgroep heel zorgvuldig met het aanbieden van DNA-testen in de kinderleeftijd. "Dit moet niet gezien worden als een pret-DNA-test. Een kind heeft er zelf niets over te zeggen. Bovendien: als je op jonge leeftijd weet dat je misschien een verhoogd medisch risico heeft dat op latere leeftijd pas gaat spelen, dan kan dat psychisch heel zwaar zijn."

Gezonde argwaan

Hoewel Van Dooren er geen problemen mee heeft dat mensen nieuwsgierig zijn en meer willen weten, weet ze uit de praktijk dat dit soort testen mensen ongerust kunnen maken. "Het is onze taak om ervoor te zorgen dat mensen goed voorbereid én met gezonde argwaan aan zo'n test beginnen. Ik vind dat de inspectie deze bedrijven wel onder de loop moet nemen."

Mocht je huiverig zijn om het DNA van je baby zomaar op te sturen, dan wil Sander Bast de consument nog wel even geruststellen: "Het DNA wordt na de analyse vernietigd. Het is jouw DNA en blijft jouw DNA."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore