Gevaar op de weg

Lopen langs de snelweg: 'Mensen hebben geen idee hoe groot het risico is'

19 februari 2019 16:50 Aangepast: 19 februari 2019 18:42
Mensen schatten de risico's van lopen langs de snelweg vaak verkeerd in.

Met grote regelmaat worden er wandelende mensen langs de rand van de snelweg gespot. Het aantal zogenoemde snelwegwandelaars is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. Wat drijft deze mensen en hoe reageer je als je er zelf een tegenkomt?

Rijkswaterstaat en de politie hebben er de handen vol aan: mensen die een stukje lopen langs de snelweg. Waar er in 2014 – toen het aantal snelwegwandelaars voor het eerst geregistreerd werd – nog 1400 meldingen waren, waren dat er vorig jaar al bijna 3200. Hieronder vallen niet alleen mensen die te voet zijn, ook fietsers en bestuurders van een scootmobiel tellen mee.

Twijfel

Of het aantal snelwandelaars daadwerkelijk is gestegen, is volgens Rijkswaterstaat moeilijk te zeggen. Tegenwoordig worden de cijfers beter bijgehouden én maken weggebruikers sneller een melding wanneer ze iemand langs de weg zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie haalt joyridend meisje van 13 van snelweg A4

Lege tank

Ondanks het gevaar dat snelwegwandelaars lopen, blijven mensen het risico nemen. Volgens weginspecteurs – die op de wandelaars afgestuurd worden als de ANWB een melding binnenkrijgt – is een lege tank een veelvoorkomende reden. Mensen gaan in zo'n geval vaak aan de wandel om benzine te halen.

Ook worden er regelmatig personen aangetroffen die verward of onder invloed zijn. Daarnaast zijn er lifters die een ritje proberen te fiksen én mensen die per ongeluk op de snelweg zijn beland omdat ze hun navigatiesysteem verkeerd hebben ingesteld.

Grote risico's

Rijkswaterstaat waarschuwt voor de gevaren van snelwegwandelen. Vaak kan moeilijk worden ingeschat hoe snel auto's rijden, waardoor ernstige ongelukken op de loer liggen.

"Dit weekend was er nog een vrouw die met een jerrycan benzine wilde oversteken. Zij ligt nu zwaargewond in het ziekenhuis", vertelt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie druk met paard op de snelweg

Achtergrond

Volgens Liselotte van den Berg, verkeerspsycholoog bij Arcadis, zijn de meeste snelwegwandelaars zich wel degelijk bewust van de gevaren. Toch doen ze het, bijvoorbeeld omdat het ze op de korte termijn iets oplevert.

"Als je met een lege tank langs de weg komt te staan, is het verleidelijk om naar het dichtstbijzijnde benzinestation te lopen – al helemaal als die in het zicht is. Op zo'n moment gaan ook andere belangen gelden: het kost tijd en geld om de wegenwacht te bellen voor hulp. Met die gedachten verdwijnen de gevaren nog weleens naar de achtergrond."

Slecht inschattingsvermogen

Daarnaast kunnen mensen grote risico's slecht inschatten omdat ze er in veel gevallen geen ervaring mee hebben. Van den Berg: "Veel mensen hebben geen idee hoe groot het risico daadwerkelijk is. Ze kennen niemand die ermee te maken heeft gehad. Het is wat je niet vaak in je eigen omgeving terugziet."

Wat snelwegwandelen extra gevaarlijk maakt, is dat het de weggebruikers afleidt. "Dat is niet alleen vervelend omdat het verkeer erdoor opgehouden wordt, maar ook nog eens risicovol. Als je oog ergens naar getrokken wordt, betekent dat namelijk dat je bijna automatisch die kant op stuurt", aldus Van den Berg.

Verstandig

Haar advies geldt dan ook: probeer als automobilist niet op de wandelaar te letten. Rijd door en schuif bij voorkeur een rijstrook op. Want voordat je het doorhebt, ligt de snelwandelaar onder je auto.

Rijkswaterstaat voegt toe dat het verstandig is om 112 te bellen. Ook de ANWB en politie staan klaar voor hulp.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore