Opvallende situatie

Doe maar niet: de auto van je maat slepen met alcohol op (zonder rijbewijs)

19 februari 2019 14:40 Aangepast: 19 februari 2019 14:40
De Plattedijk bij Lemmer. Beeld © Google Maps

Twee surveillerende agenten in het Friese Lemmer keken laatst vreemd op. Twee auto's op de Plattedijk reden zó dicht op elkaar, dat het leek alsof de achterste aan het bumperkleven was. Reden om ze even te laten stoppen.

Van bumperkleven bleek geen sprake: de voorste auto sleepte de achterste juist. Daarvoor hadden de bestuurders een spanband aan beide auto's bevestigd. Die was alleen zo kort, dat het achter elkaar aanrijden op bumperkleven leek. Ook had de achterste auto geen verlichting aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Rijden alsof je dronken bent: simulator leert jongeren de gevaren van rijden onder invloed

Ongeldig rijbewijs

De sleper, een 42-jarige man uit Hoogezand, zei direct nadat ze aan de kant waren gezet dat hij wel mee zou gaan naar het bureau. Zijn rijbewijs was namelijk al ingenomen bij een vorig vergrijp.

Sterker nog, schrijft de politie op Facebook, het rijbewijs was inmiddels al ongeldig verklaard. Hij rook ook nog eens naar alcohol en uit de blaastest bleek dat hij een promillage van zo'n 1,25 had.

Ingevorderd

Hij maakte het daarmee echter niet zo bont als de man die hij uit de brand hielp, een 40-jarige inwoner van Marknesse. De gesleepte bestuurder blies namelijk maar liefst 1025 ug/L, wat neerkomt op een alcoholpromillage van ruim 2,3.

Boetes en rijontzeggingen worden meestal toegekend bij een promillage vanaf 0,5. Omdat hij hier ver boven zat, werd van de gesleepte bestuurder het rijbewijs ingevorderd. Beide mannen mogen zich voor de rechter verantwoorden voor het rijden onder invloed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`