Vrouwenbaan

Te weinig mannen in de kinderopvang: 'Alles voelt beladen in die functie'

18 februari 2019 17:43 Aangepast: 18 februari 2019 18:37
Bram van Raaij is gewend op de werkvloer altijd de enige man te zijn

Mannen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de kinderopvang. Misbruikschandalen op crèches, waarbij telkens een man de dader bleek, hebben ouders, en ook kinderopvangorganisaties wantrouwend gemaakt. Met als gevolg dat je als man ook bijna niet aan de bak komt.

Een kippenhok, zo omschrijft Bram van Raaij zijn pauzes. Hij is als enige man werkzaam bij kinderopvang KION in Nijmegen. En ja, dan wordt er flink wat afgekletst. "Dat geeft niks, want ik ben het gewend. Maar een mannelijke collega zou ik leuk vinden."

Uitzondering

Van Raaij is als man in deze branche een uitzondering te noemen. Slechts 2,5 procent van de pedagogisch medewerkers in Nederland is een man, blijkt uit cijfers van Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. Hiervan is ongeveer de helft te vinden in een buitenschoolse opvang met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De rest werkt bijna allemaal met peuters. Mannen die werkzaam zijn in babygroepen zijn er nauwelijks.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderopvang laat peuters op blote voeten in sneeuw lopen: 'Slapen ze goed van'

Een kwalijke zaak, vindt Gjalt Jellesma van BOinK, de belangenvereniging die ouders en oudercommissies vertegenwoordigt in de kinderopvangbranche en politiek. Hij vindt dat mannen in de kinderopvang thuishoren, en vindt het dan ook treurig 'dat organisaties niet happig zijn op mannen'. "Het is onzin om te zeggen dat het gevaarlijk is om mannen in een kinderopvang te laten werken. Tachtig procent van de nare dingen met kinderen gebeurt in een thuissituatie. Gaan we in zo'n geval ook zeggen dat mannen uit de buurt moeten blijven? Het leven bestaat uit vrouwen én mannen!"

Rolmodel ontbreekt

Het is moeilijk een eenduidige reden aan te wijzen voor het gebrek aan mannen in de kinderopvang, aldus pedagoog Krista Okma. "Je zou kunnen redeneren dat er geen rolmodel voor jongens is. Zo werken er in het onderwijs vooral vrouwen, en zijn ook de rollen van de vader en moeder binnen een gezin vaak verschillend. Die van de vader is ondernemender en risicovoller."

Bovendien voelen mannen zich in de kinderopvang minder op hun plek door ouders die mannen associëren met incidenten en potentieel misbruik, denkt Okma. "Ik hoor vaak dat mannen extra alert zijn hoe ze moeten omgaan met kinderen. Ze vermijden fysiek contact. Alles voelt beladen en dat is niet fijn in een functie waar je de verzorgende taak hebt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderopvang gerund door ouders wordt toegestaan

Bram van Raaij, zelf werkzaam in de kinderopvang, heeft dat gevoel niet. "Ik zou niet weten waarom ik anders zou moeten zijn dan mijn vrouwelijke collega’s.” Hij vindt dat mannen juist een waardevolle toevoeging vormen in de door vrouwen gedomineerde omgeving. "Een man doet het toch net even anders. Even stoeien, een kind over je schouders gooien, dat doen wij makkelijker. Vrouwen zijn sneller bang dat iets niet goed gaat."

Werk aan de winkel

Om verandering teweeg te brengen is er volgens Okma veel werk aan de winkel. "We moeten mannen actief stimuleren om voor een beroep in de zorg te kiezen. De vraag is alleen: hoe? De moederschapsideologie waarin zorgtaken aan vrouwen zijn besteed, zit immers diep in onze samenleving geworteld." Zelf denkt ze dat een aanpassing in het salaris al verschil kan maken. "Het loon in de zorg is nu niet toereikend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland doet het slechter op gebied van emancipatie

Op het kinderdagverblijf Plukkebol in Delft wordt er ook op de man-vrouwverhouding gehamerd. Daar worden mannen – indien gelijke geschiktheid – met voorrang aangenomen. "We willen graag strijden voor emancipatie en stimuleren dat mannen en vrouwen werk en opvoeding combineren", aldus directeur Mark Siep. Dat er bij zijn kinderopvang slechts één man in dienst is, hoopt hij dan ook snel te zien veranderen. "Dat momenteel bijna alle opvoeders vrouwen zijn, draagt niet bij aan de emancipatie. Met name jongens snappen zo minder goed dat ook mannen kinderen kunnen opvoeden", vertelt Siep, die tevens bestuurslid is van de brancheorganisatie Kinderopvang.

Nieuwe ervaring

Van Raaij zou een mannelijke collega met open armen ontvangen. “Het zou een nieuwe ervaring zijn", zegt hij. De pedagogisch medewerker hoopt dat er gauw meer mannen in de kinderopvang komen te werken. Niet alleen voor hemzelf, maar vooral voor de kinderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore