Ga naar de inhoud
Niks dierlijks

Geen pizza hawaii of frikandel: eerste vegan studentenvereniging in Groningen

President Alicja Jelenska en vice-president Oskar Bakker van de Vegan Student Association Beeld © EditieNL

Sinds is dit weekend is de eerste veganistische studentenvereniging van ons land een feit: de Vegan Student Association. Veertig studenten uit Groningen die er allemaal een veganistische levensstijl op na houden, hebben zich verenigd. Hun doel? Meer aandacht voor veganisme en de studentenkantines veganistischer krijgen.

Geen dierlijke producten en alleen maar bier en wijn als deze vegan zijn. Een veganistische levensstijl past misschien niet direct in het clichébeeld van de student die doorgaans voor de diepvriespizza’s, kiloknallers en goedkope blikken bier gaat. Toch ziet de Vegan Student Association (VSA) in Groningen, die afgelopen zaterdag hun oprichting vierde met een borrel, hun ledenaantal ‘hard omhoog’ gaan.

Documentaires over de bio-industrie

"We hebben nu veertig leden en op Facebook worden we nu al door meer dan 300 mensen gevolgd", zegt Oskar Bakker, één van de oprichters van de VSA tegen EditieNL. "We hebben deze vereniging opgericht omdat er vrij veel veganisten onder de Groningse studenten zijn. Onze activiteiten zijn veelal op eten gebaseerd. Zo gaan we bijvoorbeeld documentaires bekijken over het klimaat en de bio-industrie en koken we samen vegan maaltijden."

Laatste
Lees meer:
Laatste waarschuwing van Groningse burgemeester voor Vindicat

Maar de vereniging heeft naast een gemeenschappelijke interesse ook een maatschappelijk doel, zegt vice-president Bakker. "We bestaan ook om het veganisme meer onder de aandacht van andere studenten te krijgen. Bovendien willen we met de Rijksuniversiteit Groningen in gesprek om de maaltijden in de kantines veganistischer te krijgen. Er moet meer keuze komen voor een betere prijs."

Miljoenen dieren gedood

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) was betrokken bij de oprichting van de veganistische studentenvereniging. "De VSA is niet door ons bedacht, maar ik denk dat het goed is dat er nu één is. Je ziet nu al dat er steeds meer veganisten bij komen, maar daar zit nog zeker rek in. Het is ook nog steeds echt nodig dat het aantal vegans groeit: iedere dag worden er nog 1,7 tot 1,8 miljoen dieren gedood in ons land", zegt Debby van Velzen van de NVV tegen EditieNL.

Waarom
Lees ook:
Waarom willen we vegan ijsjes? 'Het voelt gezond'

Maar waarom moeten veganistische studenten zich verenigen? Zouden ze niet juist andere studenten beïnvloeden als ze samen met niet-vega(n)s bij een vereniging zitten? Volgens Van Velzen, die verwacht dat meerdere universiteiten en hogescholen het Groningse voorbeeld gaan volgen, sluit het een het ander niet uit. "Een vegan vereniging kan heel goed naast een traditionele studentenvereniging bestaan. Je kan als veganistische student nog steeds lid worden van een andere club. Maar de VSA is een mooie plek om met elkaar vegan-activiteiten te doen."

Veganistisch bier

Eén van die activiteiten is ook bier drinken, zegt vice-president Bakker. "Het drinken van bier en wijn hoort natuurlijk ook bij onze vereniging. Gelukkig zijn de meeste bieren helemaal vegan, en vegan-wijnen zijn tegenwoordig ook niet meer zo moeilijk te vinden."

Weer meer leden studentenverenigingen

In het collegejaar 2017 - 2018 werden in totaal 9328 studenten lid van een studentenvereniging. Dit collegejaar gingen 10341 studenten bij een studentenvereniging.

Per studentenstad ziet het aantal inschrijvingen er zo uit:

 • Amsterdam: 1054
 • Delft: 1087
 • Eindhoven: 392
 • Enschede: 296
 • Groningen: 1356
 • Leiden: 1566
 • Maastricht: 548
 • Nijmegen: 294
 • Rotterdam: 1093
 • Tilburg: 558
 • Utrecht: 1496
 • Wageningen: 546

Bron: Landelijke Kamer van Verenigingen