Ga naar de inhoud
Proost

Scholieren-cocktails in opmars: alcoholvrije cocktails voor jongeren

Jongeren kiezen steeds vaker de non-alcoholische cocktail Beeld © Archieffoto

Je bent nog geen achttien maar hangt wel al met je lippen aan een mojito, een Piña Colada of een Sex on the Beach. En dat volkomen legaal. Want deze cocktails mogen dan wel dezelfde namen hebben als de bekende cocktails mét alcohol, deze zogenoemde scholieren-cocktails bevatten geen druppel alcohol.

NIX18: je bent nog geen 18 jaar dus mag je geen alcohol drinken. Iedere jongere maar vooral ook iedere ouder is inmiddels doordrongen van deze regel. En dus gaan jongeren op zoek naar alcoholvrije alternatieven voor op school- en verjaardagsfeesten. Eén van die alternatieven is een alcoholvrije cocktail, oftewel een mocktail, die vaak dezelfde naam draagt als de alcoholische variant.

Meer
Lees ook:
Meer ouders kopen alcoholvrij bier voor hun kind: 'Gevaarlijke ontwikkeling'

Feestelijke avond

Een Mojito, Piña Colada en Cuba Libre maar dan zonder rum, en een Sex on the Beach maar dan zonder wodka. Volgens Mickel ter Hoeven van alcoholvrijshop.nl worden deze 'scholieren-cocktail' steeds populairder. "Alcoholvrij is sowieso populair op dit moment en de jeugd vindt daar een eigen weg in. Met deze cocktails, die veel op schoolfeesten worden geschonken, hebben jongeren toch een gezelligheidsgevoel, maar zonder alcohol. Uiteindelijk willen ze gewoon een feestelijke avond hebben."

Toch staat niet iedereen te juichen om de stijgende populariteit van deze cocktails. Zo ook Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. "Wees voorzichtig met het op een andere manier introduceren van alcohol. Het idee is: je mag straks ook drinken. Dát idee is niet goed", zegt Wim van Dalen.

Vanaf
Lees ook:
Vanaf de lente: likken aan een Flügel-ijsje met vijf procent alcohol

Beïnvloeden van de doelgroep

Volgens Van Dalen willen fabrikanten op deze manier de aankomende doelgroep beïnvloeden, zodat deze jongeren later alcohol bij hen gaan kopen. "Fabrikanten ontkennen dit natuurlijk maar zo werkt het wel. Op de korte termijn mogen ze dan  geen alcohol drinken, op de lange termijn worden ze voorbereid op het drinken van alcohol. Dit ontraden we ten zeerste."

Bovendien vindt Van Dalen dat scholen dit soort drankjes niet zouden moeten aanbieden op schoolfeesten. "Het is niet verstandig van scholen om daaraan mee te werken. Scholen maken op deze manier de weg vrij voor dit soort dranken, en dat zouden ze niet moeten doen."

Bekijk hier de video:

02:28