Goed versierd

Ingrid scheert sterren op pony's: 'In ons hart zijn we allemaal nog pennymeisjes'

15 februari 2019 10:09 Aangepast: 02 oktober 2020 12:22
Een van de paarden die Ingrid van figuurtjes heeft voorzien. Beeld © Eigen foto

Sterretjes, hartjes, je initialen of een cupido: niks is Ingrid den Engelsman te gek. En dan hebben we het niet over het zetten van tatoeages, maar over het scheren van figuurtjes in de vacht van je paard.

Ingrid is al tien jaar professioneel paardenscheerder. "Negentig procent van mijn klanten wil gewoon een strak geschoren sportpaard. Vooral de kinderen vinden het leuk als hun pony bijvoorbeeld een sterretje of een hartje op de kont krijgt."

Sterren

Echt helemaal los met figuren en symbolen gaat Ingrid eigenlijk alleen bij mensen die met hun showpony langskomen. "Eva Roemaat bijvoorbeeld. Zij is gespecialiseerd in vrijheidsdressuur. Bij haar pony scheer ik bijvoorbeeld sterren, niet alleen over zijn kont, maar ook helemaal over zijn buik."

Pony Flip van Eva Roemaat, geschoren door Ingrid. Pony Flip van Eva Roemaat, geschoren door Ingrid.

Pennymeisje

De afgelopen jaren is de vraag naar figuurtjes wel toegenomen, ziet Ingrid. "Zeker als ik een pony van Eva heb geschoren, krijg ik vaak weer nieuwe aanwas." Een paard helemaal figuurscheren, bijvoorbeeld als skelet, doet ze eigenlijk nooit. "Dan ben ik een dag bezig en dat geld durf ik er ook niet voor te vragen. Nederlanders zijn daar ook wat te nuchter voor."

Bijzondere klanten heeft Ingrid ook weleens. Zoals de vrouw die op hoog niveau dressuur rijdt en graag hartjes op de billen van haar paard wilde. "Ik zei nog, 'dit meen je niet', maar ze wilde het toch. 'Wat kan mij het nou schelen als mensen praten', zei ze. Toen dacht ik, ze heeft gelijk ook. In ons hart zijn we allemaal nog pennymeisje. Het paard van Britt Dekker heb ik trouwens ook geschoren."

Designpaard

De Britse Melody Hames maakt het letterlijk en figuurlijk nog bonter dan Ingrid. Zij heeft verschillende paarden al omgetoverd in ware kunstwerkjes met haar scheerapparaat. Via mond-tot-mondreclame werd Hames steeds bekender en breidde haar klantenkring zich gestaag uit.

Zo werd ze afgelopen november gevraagd om een paard te scheren ter ere van de wapenstilstand aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, die toen honderd jaar geleden was. "Daar deed ik behoorlijk wat onderzoek voor", zegt ze.

Het scheren van het paard duurde uiteindelijk ruim tien uur, verdeeld over twee dagen.

Prachtig

Lang niet alle paardenscheerders in Nederland 'doen' figuurtjes, zegt Ingrid. "Sommigen vinden het de grootst mogelijke onzin. Scheren vinden sommige paardeneigenaren sowieso maar onzin. Terwijl, als ik zie wat ik soms tegenkom aan luis en vachtproblemen en schimmel..." 

Van zo'n figuurtje hebben de edele viervoeters een stuk minder last, wil ze maar zeggen. Er zijn ook paardenhandelaren die er goed gebruik van maken. "Ik scheer de pony's voor een paardenhandelaar hier. Zij laat me bij de kleine rijpony's altijd een figuurtje op de kont zetten, dat vinden de kinderen die komen kijken prachtig."

Een ingeschoren patroon bij een zwart paard. Een ingeschoren patroon bij een zwart paard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore