Ga naar de inhoud
'Iconische poep'

Kak of kunst? Ingeblikte poep van kunstenaar naar Schiedams museum

Een blikje Artist's shit van Piero Manzoni Beeld © ANP

Waarom verf of klei gebruiken als je ook je eigen ‘materiaal’ als kunst kunt gebruiken? De Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni maakte kunst van zijn eigen adem, van zijn vingerafdrukken maar werd vooral bekend vanwege zijn eigen ingeblikte poep. Het Stedelijk Museum Schiedam gaat vanaf zaterdag zijn werk, waaronder zijn 'Artist’s Shit', tentoonstellen.

De inmiddels iconische poep van kunstenaar Piero Manzoni, die in 1963 op 30-jarige leeftijd overleed, bracht hij uit in een oplage van 90 blikjes. Volgens het Stedelijk Museum Schiedam, dat zes van deze blikjes vanaf zaterdag gaat tentoonstellen, zijn Mazoni’s blikjes poep uitgegroeid tot 'een icoon van de avant-gardekunst'.

Eieren en ballonnen

Naast zijn blikjes Merda d’Artista maakte de Italiaan ook kunst van eieren waarop hij zijn vingerafdrukken zette, ballonnen gevuld met zijn eigen adem en liet hij mensen plaatsnemen op een sokkel zodat zij levende sculpturen werden.

Hap uit de Pindakaasvloer

De Italiaanse kunstenaar, wiens werk nu voor het eerst in een overzichtstentoonstelling in Nederland te zien is, zou veel – ook Nederlandse – kunstenaars hebben geïnspireerd. Zo ook Wim T. Schippers met zijn Pindakaasvloer. Speciaal voor het museum in Schiedam maakte Wim T. Schippers zijn beroemde vloer opnieuw, dit keer in een ronde versie ‘met - vanwege een paal - een hap eruit’.

De tentoonstelling Manzoni in Holland duurt tot en met 2 juni.