Veel te vaak staan paarden in hun eentje in een wei of op stal. Vier dierenwelzijn- en ruitersportorganisaties willen dat er een einde komt aan deze eenzaamheid en beginnen daarom vanaf morgen de campagne ‘deel je wei, iedereen blij’. De Partij voor de Dieren pleit zelfs voor een verbod op het alleen laten staan van een paard. "Het paard loopt alleen maar van links naar rechts. Dat is een teken van stress."
Paarden zijn uitermate sociale kuddedieren, toch staan ze veel te vaak hele dagen helemaal alleen. De stichting Dier&Recht deed onderzoek naar de leefomstandigheden van paarden in ons land en concludeerde dat 77 procent van de paarden in ons land te weinig sociaal contact heeft. "Veel paarden staan dagelijks alleen. Dat is de standaard manier van paarden houden: één paard per box", zegt Sarah Pesie van stichting Dier&Recht tegen EditieNL.

Contact met soortgenoten
Volgens de Partij voor de Dieren bewijst dit eens te meer dat pony’s en paarden een vergeten groep is als het aankomt op dierenwelzijn. "We vinden dat er een verbod moet komen op het alleen laten van paarden. Het gedrag moet leidend zijn bij de huisvesting van paarden en 'contact met soortgenoten' moet daar zeker bij horen", zegt Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren tegen EditieNL.
Maartje (niet haar echte naam, red.) ziet al anderhalf jaar een paard alleen in de wei staan. Nadat de eigenaar van het paard na een scheiding verhuisde, liet hij zijn paard achter met enkele waakhonden. Na klachten over de honden, vertrokken de honden en bleef het paard helemaal alleen achter.
"De eigenaar komt nu twee keer per week voeren, maar verder let niemand op het paard. Ik maak me zorgen, daarom heb ik dit ook wel een paar keer gemeld bij de Dierenbescherming", zegt Maartje tegen EditieNL. "Ik zie het paard alleen maar van links naar rechts lopen. Dat is een teken van stress."
Oververmoeid en depressief
Volgens Pesie van Dier&Recht ervaren paarden inderdaad stress door hun eenzaamheid. Ook zijn ze vaak oververmoeid en hebben depressieve klachten. "Paarden hebben elkaar nodig. Ze leren van elkaar maar ook om het overzicht te behouden. Als ze in een kudde staan en ze gaan slapen, dan blijft één paard wakker om de kudde te bewaken. Als het paard alleen staat, moet het zelf alert blijven", zegt Pesie.
In andere landen is bepaald dat paarden in ieder geval binnen 8 meter van een ander paard moeten staan. Dat dat in Nederland zo vaak niet gebeurt, heeft volgens Pesie onder meer te maken met angst. "Bij dure paarden is er de angst dat ze elkaar schoppen en bijvoorbeeld een been beschadigen. Dan verliezen ze waarde."
Maar het is zo belangrijk dat paarden elkaar ieder geval kunnen zien, zegt Pesie. "Zo moeten een kuddegevoel hebben. Door tralies kunnen ze elkaar nog besnuffelen. In een dichte box kunnen ze niets. Dat levert alleen maar stress op."

Deel je wei, iedereen blij
Om de eenzaamheid onder de paarden aan te kaarten beginnen de Dierenbescherming, stichting Dier&Recht, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KHNS) en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) vanaf morgen de campagne 'Deel je wei, iedereen blij'. "Het idee is dat je je wei deelt met anderen. Je hoeft niet ineens twee paarden aan te schaffen", zegt Pesie. "We geven onder meer tips over hoe je paarden bij elkaar in de wei kunt plaatsen."
Vanaf donderdag 14 februari is deze informatie te vinden op deeljewei.nl.